Studená polievka
Studená polievka

Ruská okroška s kefírom fotorecept

elenas - fotkaelenas, 29. júla 2020
Ruská okroška s kefírom (fotorecept)
Foto: elenas

Studená letná osviežujúca polievka, plná vitamínov. Výborná na letné horúce dní. Klasická okroška sa pripravuje s chlebným kvasom (kvasený nápoj z ražného chleba) Zobraziť celý popisStudená letná osviežujúca polievka, plná vitamínov. Výborná na letné horúce dní. Klasická okroška sa pripravuje s chlebným kvasom (kvasený nápoj z ražného chleba) ale je obľúbená aj s kefírom alebo zakysankou, acidkom, cmarom alebo podobným kyslomliečnym nápojom. Keďže chlebný kvas nie je na Slovenskú bežne dostupný, ja tiež robievam s kefírom alebo acidkom, dokonca mi tak viac chutí. Vyskúšajte. Uvádzam dva spôsoby prípravy, nech si každý vyberie podľa seba.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 zväzok
3-4 ks (uvarené natvrdo)
2-3 ks (varené)
200 - 250 g (alebo šunka, varené alebo údené mäso)
1 zväzok
1 zväzok
podľa chuti
2-3 PL
1-2 ČL (voliteľné)
1 ČL strúhaný (voliteľné)
1 l (alebo acidko, zakysanka, cmar a pod.)
300-500 ml studená (perlivá, neperliva alebo slabá minerálka)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Spôsob č.1: Vopred uvaríme zemiaky v šupke a vajcia, necháme vychladnúť, potom ošúpeme. Uhorky, reďkovky, zemiaky, vajcia pokrájame na drobné kocky. Pridáme pokrájanú diétnu salámu alebo môžeme použiť šunku, varené alebo aj údené mäso (hydinové, hovädzie, bravčové). Pridáme pokrájanú jarnú cibuľku, pokrájaný kôpor, prípadne aj petržlenovú vňať.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za 1-2 lyžice pokrájanej cibuľky s kôprom odložíme a so soľou trochu rozotrieme, aby sa uvoľnila vôňa a pridáme k zelenine.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme kefírom alebo acidkom, pridáme vodu (perlivú alebo neperlivú, slabú minerálku, môže sa použiť aj prevarená vychladnutá voda), osolíme, okoreníme, pridáme horčicu (ak chcete, tak aj chren). Podávame s kopčekom kyslej smotany.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spôsob č. 2: Zeleninu a mäso/salámu pokrájame rovnako ako v prvom prípade okrem vajec. Z uvarených vajec oddelíme žĺtky, bielky pokrájame a pridáme k zelenine. Žĺtky zvlášť roztlačíme, pridáme korenie, horčicu, chren, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme 2-3 PL kyslej smotany a zamiešame. Cibuľku s kôprom rovnako rozotrieme so soľou.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Žĺtkovú zmes a cibuľku s kôprom pridáme k zelenine. Zalejeme kefírom a vodou. Osolíme a môžeme podávať ihneď alebo dať ešte na chvíľu do chladničky.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s chlebíkom. Dobrú chuť.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
Okrošku mám veľmi rada, je to skvelé a veľmi osviežujúce letné jedlo. Veľmi dobre, že si pridala recept (robievam prvý spôsob). Vrele odporúčam.
dvorka
Tak toto určite urobím. Podobá sa to zemiakovému šalátu ktorý robievam. Základ je podobný ako v tomto recepte a zalievam ho nie majonézou, ale sladkou smotanou. Vďaka za pridanie zaujímavého receptu.
kvakac
Toto sa mi veľmi páči a už vidím, že okrošku budem mať aj ja veľmi rád. Hlavne keď budu viac ako 30° tepla. Bude to dobré osvieženie. Vďaka za recept.
elenas
@dvorka (29.7.2020 12:34)

Ďakujem za komentár, aj keď zemiak tam netvorí základ ale skôr surová zelenina, na šalát sa to trochu podobá. Niektorí pripravujú okrošku aj s majonézou namiesto kyslej smotany, kvas + majonéza alebo studený vývar + majonéza, kysla smotana+ voda+majonéza, všetko otázka každého chuti.
1x haji
elenas
@haji (29.7.2020 14:08)

Ďakujem pekne za komentár, určite sa dá upraviť podľa vlastnej chuti.
1x haji
kvakac
@elenas (30.7.2020 09:55)

Môj ty bože to je dobrota. Zbaštíl som toho liter. Až ma neroztrhne tak bude dobré. Čistil som záhradu po ríbezliach a egrešoch na slnku a bol som vyšťavený ako kaktus. Dal som si okrošky a môžem isť znovu robiť. Tak toto je ako stvorené pre mňa. Vďaka za recept a aby som to ukončil už sa môžeš aj vydávať.
violeta
Pre mňa neuveriteľná kombinácia surovín, ale povedala som si, že vyskúšam.
A ono je to naozaj chutná a osviežujúca, letná polievka :)
Nemala som reďkovku, ani chren a cibuľu len veľkú, takže trocha menej autentické. Ďakujem za recept a novú chuť @elenas.


elenas
@kvakac (30.7.2020 15:50)

Tak to som veľmi rada, že ti chutilo, sama toho viem zbaštiť za dva taniere bez akýchkoľvek výčitiek. Vďaka za fotku, zbehajú sa mi sliny. A pobavil si ma s tým vydávaním:))
elenas
@violeta (30.7.2020 17:36)

Ďakujem pekne za odozvu a fotku, teší ma, že polievka chutila. To áno, kombinácia chuti trochu nezvyčajná je ale výsledok je prekvapivo chutný. Zvažovala som, či vôbec pridávať sem tento recept ale teší ma, že našiel svojich priaznivcov.
marianne
Tieto sudené polievky môžem jesť od rána do večera v lete..vyskúšam aj túto. Saltiborščikai či ako sa volala, bola doteraz TOPKA. Aj gaspacho.
elenas
@marianne (31.7.2020 15:09)

Budem rada ak vyskúšaš, je to podobné šaltibarščiaiu:)
kucharka
Velikánska dobrota! U nás je veľký hic a takáto osviežujúca večera je to naj naj naj... :-))
Ďakujem za recept, pochutili sme si.


elenas
@kucharka (2.8.2020 21:40)

Teší ma, že chutilo, ďakujem pekne za komentár, foto a pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia