Čučoriedkové koláče
Čučoriedkové koláče

Vegánske čučoriedkové poptarts

janeg - fotkajaneg, 1. augusta 2020
Vegánske čučoriedkové poptarts
Foto: janeg

Obľúbený americký (detský) dezert vo vegánskom podaní.
Zdroj: pinterest

10
porcií
25 minút
príprava
25-30 minút
na 170 °C

Suroviny

225 g
30 g
štipka
100 g (v tuhom stave)
4-6 PL ľadová
30 g
Náplň:
150 g
35 g
1/2 PL
1/2 PL (kukuričný/zemiakový)
1 PL
Poleva:
150 g
1 PL
1-2 PL
Alebo na posypanie:




Postup

  1. 1

    Čučoriedky (alebo pokojne aj iné ovocie), cukor a citrónovú šťavu dáme na panvicu a na miernom plameni varíme 10 minút, aby ovocie zmäklo a pustilo šťavu. Občas premiešame. V lyžici vody rozmiešame škrob a vylejeme do ovocnej náplne. Stíšime plameň na najslabšie a za stáleho miešania povaríme ešte tak 3 minútky, aby zmes zhustla. Necháme vychladnúť. (Poprípade celý tento krok preskočte a použite marmeládu :D)

  2. 2

    Múku, cukor, soľ a mlieko dáme do food processora a pridáme tuhý kokosový olej (alebo maslo priamo z chladničky nakrájané na kocky). Zmixujeme spolu. Ak nemáme robota, môžeme cesto vymiešať aj rukou, len to pôjde s olejom ťažšie, môžeme si pomôcť vidličkou a kúsky oleja roztláčať, kým sa v ceste takmer "rozmrví". Nemali by sme cesto miesiť rukou, aby sa olej nezačal topiť. Ak sa tak stane, šupneme zmes na pol hodinky do chladničky.

  3. 3

    Po lyžiciach pridávame ľadovú vodu. Po každej lyžici zmes premixujeme/premiešame. Mne stačili 4 lyžice vody, aby sa mi vyformovalo nelepivé cesto. Presunieme ho na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme nie príliš na tenko.

  4. 4

    Nakrájame na obdĺžniky (záleží aké veľké chcete koláče mať, ja som mala 10 menších kúskov) a na každý dáme lyžicu náplne. Okraje potrieme troškou vody a obdĺžniky preložíme napoly. Kraje pritlačíme vidličkou a koláčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch jemne vidličkou popicháme, aby unikala para.

  5. 5

    Vrch potrieme troškou mlieka a dáme piecť na 170 stupňov na 25-30 minút, do zlatista. Po vytiahnutí necháme pred zdobením vychladnúť. (Aj keď ja som pahltavo zjedla 2 kúsky, kým som sa rozhodla posypať ich cukrom a ďalšie dva, kým som si spomenula na fotku :D)

  6. 6

    Na polevu zmiešame spolu všetky ingrediencie a nalejeme na koláčiky. Necháme stuhnúť a môžeme podávať. Moje boli posypané zmesou práškového a vanilkového cukru, nakoľko som mala málo plnky a cukor mi ostal po obaľovaní iných koláčikov :)

    Vegánske čučoriedkové poptarts - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Na fotu vypadají koláčky pěkně. Vnímám pracnost jako nevýhodu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia