Black forest cupcakes fotorecept

janeg - fotkajaneg, 7. augusta 2020
Black forest cupcakes (fotorecept)
Foto: janeg

Cupcakes inšpirované skvelou tortou black forest, s plnkou z čerešní marinovaných v rume. Šťavnaté a neodolateľné aj bez vajec.
Zdroj: pinterest

4-5
porcie
30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

220 g (roztopený)
24 g
56 g
85 ml
1/2 ČL
1/2 ČL
2 PL teplá silnejšia
85 g
18 g
1/2 ČL
1/4 ČL
štipka
Čerešňová plnka:
20 ks zavárané
podľa chuti
2 PL
1/2 PL
1 PL
Na vrch:
50 ml
1 PL
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Čerešne minimálne deň vopred vykôstkujeme (snažíme sa zachovať ich tvar), vložíme ich do zaváracieho pohára a zalejeme zmesou vody z kompótu a rumu. Pomer podľa chuti. Dáme do chladničky. Moje čerešne sa marinovali týždeň, ale pokojne stačí cez noc, rum vždy môžete pridať ešte do plnky.

  2. 2

    V studenom mlieku dobre rozmiešame ocot a odložíme bokom. V miske si vymiešame metličkou olej s cukrami. Pridáme odstáte mlieko (malo by byť trochu hrčkovité), kávu a miešame len toľko, aby boli všetky ingrediencie premiešané. Do zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao. Opatrne miešame, nechceme cesto prepracovať, len sa zbaviť hrudiek.

  3. 3

    Lyžičkou dávkujeme cesto do košíčkov, ktorými sme vystlali muffinovú formu. Plníme do troch štvrtín, potom formou jemne pobúchame, aby cesto pekne sadlo a dáme piecť na 180 stupňov na 12 minút. Prepečenie skontrolujeme špáradlom. Vytiahneme a necháme vo forme chladiť zhruba 10 minút, potom cupcakes vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

    Black forest cupcakes (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým pripravíme plnku. Z čerešní si necháme 8 alebo 10 kusov (podľa toho, či máme 4 alebo 5 cupcakes), zvyšné nakrájame na menšie kúsky a dáme na panvicu. Zalejeme tekutinou, v ktorej boli marinované, pridáme cukor, med, škrob, podľa potreby rum a privedieme k varu.

    Black forest cupcakes (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Stíšime plameň a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezačne tuhnúť a nezostane nám hustejší sirup. Odstavíme a necháme vychladnúť.

    Black forest cupcakes (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cupcakes opatrne vybalíme z košíčkov. Do každého urobíme otvor (ja som použila škrabku na zemiaky :D), dávame pozor, aby sme nešli príliš hlboko. Vydlabkáme malý priestor na plnku, cesto môžeme spapať :) Do dierky dáme lyžičku plnky, vtlačíme dnu celú čerešňu a opäť ju prikryjeme plnkou. Tento postup opakujeme pri všetkých koláčikoch. Na každý koláčik by nám na vrch mala ostať jedna čerešňa.

    Black forest cupcakes (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zvyšnú plnku môžeme rozotrieť po vrchu ako džem. Šupneme do chladničky stuhnúť.

    Black forest cupcakes (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si šľahačku. Vychladenú smotanu krátko prešľaháme, potom pridáme cukor, stužovač a vyšľaháme. Horkú čokoládu nasekáme nadrobno. Šľahačku pomocou cukrárskeho vrecka vytlačíme na cupcakes, zasypeme čokoládou a do stredu položíme čerešňu. Môžeme podávať :)

    Black forest cupcakes (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Hmm, to musí být dobrota! Určitě by to išlo aj višňami. Povedený receptík, postup i fotečky. Jsi šikulka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia