Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy s hubovým ragú

Lukáš Šidlovský
šéfkuchár Olívia Restaurant v hoteli Kukučka v Tatranskej Lomnici, 17. augusta 2020
Bryndzové pirohy s hubovým ragú
Foto: Pravda - Ivan Majerský
60 minút
príprava

Suroviny

Bryndzové pirohy:
400 g uvarených v šupke (150 g do cesta, 250 g do plnky)
500 g
200 g
250 ml
1 ks
Hubové ragú:
500 g čerstvé (zmes)
2 ks
6 strúčikov
150 ml
200 ml
50 g
2 vetvičky
Navrch:




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladiť, očistíme a postrúhame najemno. Pridáme múku, vlažnú vodu, vajce a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré necháme krátko odpočinúť.

  2. 2

    Bryndzu zmiešame so zvyškom nastrúhaných zemiakov. Cesto na pomúčenej ploche rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Z plnky vytvoríme guľky a po jednej vložíme do stredu každého kolieska. Preložíme a okraje zlepíme k sebe pomocou vidličky. Pirohy vložíme do osolenej vriacej vody a varíme asi 10 minút.

  3. 3

    Hubové ragú: Šalotku a strúčiky cesnaku nakrájame nadrobno a orestujeme na masle. Pridáme huby nakrájané na rovnako veľké kúsky, ktoré restujeme do zlatohneda. Osolíme, okoreníme a podlejeme vínom. Krátko povaríme, aby sa alkohol odparil, a podlejeme vývarom. Na miernom ohni varíme 10 minút. Pridáme kúsky masla. Dochutíme čerstvým tymianom a krátko povaríme, aby ragú zhustlo.

  4. 4

    Na tanieri ozdobíme opečenou slaninkou a pažítkovou emulziou, na ktorú sme rozmixovali pažítku so slnečnicovým olejom.

Diskusia k receptu