Foto: nicky13
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
250 ml |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
1,5 PL |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
2 PL |
|
Na potretie: | |
(alebo mlieko) |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Zmiešame teplé mlieko, rozdrobené droždie a cukor a necháme na linke 10 minút postáť, kým vzíde kvások.
- 2
Medzitým si do misky dáme ostatné ingrediencie a keď kvások bude hotový, tak všetko spolu vymiesime buď ručne alebo robotom. Vymiesené cesto má byť kompaktné a nelepivé. Necháme ho kysnúť kým nezdvojnásobí svoj objem. Ak máme viac času, tak cesto poprekladáme.
- 3
Po vykysnutí cesto dáme na pracovnú dosku, rozdelíme na 9 častí po 100 g (mne vyšla posledná trochu menšia).
- 4
Každý kúsok cesta vytvarujeme do guľky a začneme robiť pletenky. 100 g cesta rozdelíme na 3 rovnaké časti, ktoré zapletieme. Pletenky dáme na plech, prikryjeme a necháme podkysnúť, kým sa rozohreje rúra.
- 5
Keď je rúra rozohriata, pletenky potrieme vajíčkom alebo mliekom a môžeme posypať soľou a semienkami. Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja bežne pečiem z kvásku . Len tieto pletenky sú taká moja posledná záchrana .. čiže v tomto prípade mi to nejak extra nevadí :)