Bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb

Páperový bezlepkový praclíkový chlieb

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 29. septembra 2020. Komerčný recept.
90 minút
príprava
25 minút
na 230/190 °C

Suroviny

350 g
230 ml teplá
65 g
15 g čerstvé
4 PL roztopené
2 PL
1,5 PL
1 PL (do kvásku)
1 KL
Okrem toho:
 (na posypanie pracovnej dosky)
 (na posypanie)
 (na vymastenie misy a potretie cesta)
 roztopené (na potretie chleba po upečení)




Postup

  1. 1

    Z teplej vody, 1 PL kryštálového cukru a rozdrobeného droždia pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút v teple vzísť.

  2. 2

    V kuchynskom robote s hákom zmiešame Bread mix white, soľ, trstinový cukor, mlieko, roztopené maslo a nakysnutý kvások. Cesto prenesieme na pomúčenú dosku a vypracujeme bochník, ktorý vložíme do olejom vymastenej misy. Prikryjeme a necháme približne 60 minút kysnúť.

  3. 3

    Tesne pred koncom kysnutia dáme variť väčšie množstvo vody, do ktorej po dosiahnutí bodu varu postupne pridáme sódu bikarbónu. Sódu pridávame pomaly, aby nevykypela. Nakysnuté cesto rozdelíme na 3 bochníky, ktoré po jednom vkladáme do vriacej vody. Varíme z každej strany cca 90 sekúnd. Bochníky zbavíme prebytočnej vody a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením posypeme bochníky hrubozrnnou soľou a narežeme do kríža.

  4. 4

    Prvých 10 minút pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C, následne teplotu znížime na 190 °C a pečieme ďalších 15 minút. Ešte horúce potrieme roztopeným maslom.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý recept, překvapivý postup, krásné foto.
1x motyka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia