Bravčové líčka
Bravčové líčka

Furmanské bravčové líčka fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 8. októbra 2020
Furmanské bravčové líčka (fotorecept)
Foto: kvakac

Je s tým trochu viac práce, ale výsledok stojí za to. Je to gurmánska lahôdka. Skúste a uvidíte.

4
porcie
15 minút
príprava
120 minút
na 200 - 150 °C

Suroviny

800 g
Na omáčku:
200 g (buľva)
200 g čerstvá
1 ks stredná
1 ks
1,2 l (alebo slepačí)
30 g (82 %)
1 PL
200 ml
6 ks
10 ks
3 ks
2 PL
Príloha:
8 ks v šupke, stredné




Postup

  1. 1

    Ako prvé si rozvaríme vývar a v ňom povaríme celé nové korenie, celé čierne korenie a bobkový list, asi 7 minút. Odstavíme zo sporáku. Očistené bravčové líčka osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v hladkej múke. Do hrnca nalejeme olej a na horúcom oleji opečieme pripravené líčka. Opekáme menej kúskov na viackrát, aby sa dobre opiekli a nie dusili. Opečené líčka vyberieme, odložíme bokom a prikryjeme.

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do výpeku pridáme očistenú a zeleninu pokrájanú na drobno (zeler, mrkva a kvaka). Tak isto opekáme - nie dusíme. Keď začne zelenina chytať farbu, pridáme pokrájanú cibuľu a stále opekáme. Musí to chytiť takú červenú farbu. Potom pridáme paradajkový pretlak, dusíme a miešame ak začne prihárať, podlejeme vínom. Zároveň dáme aj slivkový lekvár. Rozvaríme a prilievame vývar za stáleho varenia. Po naliatí celého vývaru ešte varíme asi 15 minút, nech sa to zredukuje. Napokon odstavíme, omáčka je pripravená na ďalšie varenie.

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na ďalšie varenie si pripravíme liatinový hrniec (alebo rímsky). Do hrnca dáme opečené líčka, zalejeme omáčkou a osolíme, ale opatrne, lebo vývar je slaný. Ešte pridáme pokrájanú zelerovú vňať. Hrniec prikryjeme a dáme do rúry. Rúru zapneme na 200 °C a po 15 minútach prepneme na 150 °C. Pečieme 2 hodiny (v rímskom hrnci o hodinu viac).

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hodinu pred dopečením si urobíme dobre očistene zemiaky v šupke na pare. Rátame na osobu 2 zemiaky. Zemiaky v pare robíme asi pol hodiny. Potom hrniec odstavíme zo sporáku a necháme prikryté, nech dôjdu pokiaľ sa mäso urobí.

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dvoch hodinách opatrne vyložíme hrniec z rúry. Je totiž ťažký a horúci. Mäso z neho vytiahneme a omáčku rozmixujeme. Potom do omáčky pridáme maslo a rozmiešame nech sa rozpustí. Napokon vložíme mäso späť do hrnca a máme hotovo.

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tanier naložíme zemiaky, mäso a polejeme omáčkou. Priložíme na vrch kúsok citrónu na okyslenie. Kto chce si môže dať knedľu miesto zemiakov. U nás idu najviac k tomu práve tieto zemiaky.

    Furmanské bravčové líčka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný receptík, o chuti nepochybuj! Fotečky mě nadělaly chutě, budu se pídit po bravčových líčkách. Ty máš stále něco nového v rukávě, takového šikovného kuchára si musí rodina na rukách nosit!
kvakac
@terinka55 (8.10.2020 20:45)

Vďaka za koment. V rodine ich všetci mame radi. Je to veľmi chutné mäso.
1x haji
kvakac
@haji (8.10.2020 20:51)

Vďaka za koment. Je to rozdelene v rodine. Niekto upratuje a perie a robí koláče ja varím vegetariánske jedla. Mňa to zatiaľ baví a hlavne chutí im to. Tieto líčka sa oplatí zohnať, veľmi chutné mäso. Dobré ich je aj pomalom hrnci robiť. Raz som z nich robil polievku v P.H. zeleninovú a líčka ohromne nám chutila.
radost
líčka sú božské mäsko
u nás nedostatkové
požiadala som mäsiara-skoro 2kilový balík zmrazených..a-boli staršie už-teda tie líčka..
niekto ich kúpi-po protekcii u známeho mäsiara
kdes ich kúpil ty,priateľu..??
a prijímaš ku stolu aj počestného pocestného..??
žeby náhodou som išla okolo..
:-)
kvakac
@mrkvas (8.10.2020 21:57)

Vďaka za koment. No ak budeš zapíjať s feniklovým čajom tak áno.
1x haji
kvakac
@radost (8.10.2020 22:38)

Vďaka za koment. Kúpil som ich od známeho mäsiara. Čoby nie zastav sa na víno, lebo líčka sa zjedli v ten deň varenia.
1x haji
kvakac
@farbuska (8.10.2020 23:06)

Vďaka za koment. je to veru dobrá chuť, len keby ich bolo aspoň za kýbeľ.
1x haji
kvakac
@siuuu (8.10.2020 23:47)

Vďaka za koment. Dám malú radu aj ako perkelt sú fantastické. Skús niekedy doma sa budú zalizovať až za ušami.
1x haji
kvakac
@pivonka (9.10.2020 07:23)

Vďaka za koment. Ja som si myslel že som len sám. Kvaku mám od sestry, ale občas ju kupujem aj kauflande. Oná je trochu ostrá tak dá omáčke iný rozmer.
1x haji
afataga
Toto sa ti podarilo, u mna bude na masti a bez zeleru, radsej dam petrzlena.
1x kvakac
chemik
Vepřová líčka mají tu výhodu, že se ani po dokonalém změknutí nerozpadají na vlákna jako maso z kýty nebo plecka. Proto z nich doma připravuji libové brabce, perkelt a segedín, když ten dobrý bůček domácí ženské odmítají. Uváděný postup s vínem, typický pro hovězí resp. telecí líčka, jsem zatím s vepřovými nezkoušel, ale udělám je. Hlavně oceňuji tvůj nápad získat pořádnou barvu povidly, která navíc zmírní nakyslost z vína i protlaku. Mám jen obavu, zda časy, které uvádíš, nejsou pro rychleji měknoucí vepřová líčka příliš dlouhé, ale to už si pohlídám. Jako přílohu k tomu také dávám přednost bramborám po anglicku (šťouchaným).
kvakac
@afataga (9.10.2020 12:57)

Vďaka za koment. Nuž zeler je zeler prúdi z neho život. Istí silu.
1x sracz
jerica
Paráda, k tomu niet čo dodať, jedine spraviť. Ďakujem za inšpiráciu:-) líčka mám, nielen svoje, ale aj bravčové.
evanaaa
Líčka, bravčové som robila asi trikrát, podobne, ako ty, so zeleninou (dávala som mrkvu, petržlen a celer), aj s parad.pretlakom, dusila som ich v rúre, je to podobný recept ako aj na osso buco, to sme práve dnes dojedli (teľacie)......
emdy
Akékoľvek líčko je top surovina. Veľa kolagénu, absolútne dokonalý výpek. Na mňa omajda veľa vecí, ale však komu ako chutí.
sracz
Fantázia chutí už na púhy pohľad! ... nie som pivár, ale čerstvo správne čapovanú orosenú 12° "zes Plzně" priamo v hostinci "Na Parkáně", by som si po Tebov pripravenej a ponúknutej porcii dal hneď, okamžite a "zaraz_učkaj"!
1x kvakac
kvakac
@sracz (11.10.2020 01:01)

Vďaka za koment. U nás sme malí k tomu víno. No aj pivo by nebolo zle.
sracz
@kvakac (11.10.2020 08:26)

Nuž rado sa stalo a potešenie aj na mojej strane. Práve som dopísal všetky komentáre pod Tvoje rcp, od mojeho „výpadku kvůlivá” chrobákovým problémom s mojom pravou „zadnou” končatinou. Koment k Tvojej zelerovej polievke mi však system odmieta uložiť! Asi Ti ho prepošlem na E_mail. Veľa zdaru a zdravia!
1x kvakac
sracz
@kvakac (11.10.2020 08:26)

Nuž rado sa stalo a potešenie aj na mojej strane. Práve som dopísal všetky komentáre pod Tvoje rcp, od mojeho „výpadku kvůlivá” chrobákovým problémom s mojom pravou „zadnou” končatinou. Koment k Tvojej zelerovej polievke mi však system odmieta uložiť! Asi Ti ho prepošlem na E_mail. Veľa zdaru a zdravia!
1x kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia