Kačacia paštéta
Kačacia paštéta

Paštéta z kačacej pečene s višňovým čatní

Róbert Hudák
executive chef spoločnosti Primestar Hotels, 12. októbra 2020
Paštéta z kačacej pečene s višňovým čatní
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Slovenská jeseň bez husaciny a kačaciny – rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde. Vraví si to nielen našinec, ale aj zahraničný labužník, sotva odložil príbor. Zobraziť celý popisSlovenská jeseň bez husaciny a kačaciny – rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde. Vraví si to nielen našinec, ale aj zahraničný labužník, sotva odložil príbor. Veď naša tradičná kombinácia s kapustou a lokšou či pečeňou plnená lokša sú naozaj neprekonateľné. Majstri varešky však – vedno s gurmánmi – radi pripravujú hody aj inak. S väčšou dávkou fantázie a v prekvapujúcich kombináciách.

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Paštéta:
400 g
1 ks
2 strúčiky
2 PL
300 ml
50 ml
250 ml
50 g
100 g
1 ks
1 ks
Višňové čatní:
100 g mrazené
1 PL
1 ks
1 PL
100 ml
2 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Pečeň očistíme a zbavíme blán, môžeme zaliať mliekom a nechať odstáť cez noc.

  2. 2

    Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, pečeň a najemno nakrájaný tymian. Orestujeme a zaflambujeme koňakom, podlejeme červeným vínom a necháme pomaličky variť.

  3. 3

    Keď je pečeň hotová, pridáme rozpustené maslo a smotanu a necháme prevrieť. Nakoniec dochutíme soľou a korením. Všetko spolu dobre rozmixujeme čo najviac do hladka. Ak máme pocit, že zmes nie je úplne hladká, paštétu prelejeme cez sitko a prepasírujeme. Tak vznikne naozaj hladká paštéta. Nalejeme ju do misiek alebo pohárikov, ale nie až po vrch, aby zostalo miesto na zaliatie paštéty masťou, ktorá ju zakonzervuje.

  4. 4

    Pred podávaním ozdobíme kúskami pomaranča, čili papričkami a višňovým čatní. Podávame s chrumkavým opečeným chlebom alebo bagetou.

  5. 5

    Višňové čatní: Šalotku očistíme a nakrájame na malé kocky. Na panvičke rozpálime olej a šalotku restujeme, kým nestmavne, pridáme čili papričku, višne, balzamikový ocot a podlejeme červeným vínom. Všetko dusíme na slabom ohni 20 minút, kým nedosiahneme požadovanú hustotu. Hotové vychladené čatní skladujeme v uzatvárateľnom poháriku.

Diskusia k receptu

siuuu
Veľmi pekný jesenný receptík.
chemik
Nádhera a velice oceňuji na této paštice relativně menší obsah tuku než bývá obvyklé. Pro překrytí paštiky ve skle bych místo kachní masti zkusil aspik s trochou toho čatní