Slivkový koláč
Slivkový koláč

Krehký slivkový bezlepkový koláč s lieskovcami

novalim - fotkanovalim, 18. októbra 2020. Komerčný recept.
Krehký slivkový bezlepkový koláč s lieskovcami
Foto: novalim

Slivky si priam pýtajú byť súčasťou nejakého dobrého jedla. Napríklad koláčika. Chutia výborne v kombinácii s makom, orechmi či škoricou a akosi nám Zobraziť celý popisSlivky si priam pýtajú byť súčasťou nejakého dobrého jedla. Napríklad koláčika. Chutia výborne v kombinácii s makom, orechmi či škoricou a akosi nám všetkým pripomínajú, že je tu jeseň. Krehký slivkový bezlepkový koláč si môžete upiecť ale po celý rok. Funguje totižto aj s mrazenými alebo zaváranými slivkami.
Zdroj: https://novalim.net/krehky-slivkovy-bezlepkovy-kolac-lieskovcami/

8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
3 PL mleté
80 g
50 ml
80 g (alebo rastlinný tuk)
1 ks
Plnka:
20 ks stredne veľké
3 PL mleté
2 PL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Z prísad na cesto vypracujeme hladké, kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočinúť aspoň pol hodinu. Z vychladeným cestom sa nám bude neskôr oveľa lepšie pracovať a cesto sa nebude lepiť.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme slivky. Umyté slivky odkôstkujeme, rozpolíme, premiešame s cukrom a necháme bokom.

  3. 3

    Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť dlaňami natlačíme na dno okrúhlej formy na pečenie (odporúčame na toto množstvo použiť formu s priemerom 20 cm). Cesto posypeme časťou lieskových orechov a na ne poukladáme pripravené slivky a aj tie posypeme zvyškom lieskovcov.

  4. 4

    Druhú časť cesta vyvaľkáme medzi dvomi plátmi papiera na pečenie a prikryjeme ňou slivky. Začistíme okraje cesta. Zo zvyškov cesta môžeme vykrajovačkami povykrajovať zopár koláčikov (napríklad vo forme listu) a poukladáme ich na povrch koláča na ozdobu.

  5. 5

    Pred pečením koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom. Slivkový bezlepkový koláč pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 25-30 minút. Podávame vychladnutý, môžeme posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia