Zemiakové halušky
Zemiakové halušky

Džatky

Zuzana Sisáková
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno&Tapas v Poprade a spoluautorka projektu LadyChef, 10. novembra 2020
Džatky
Foto: Richard Gerényi
4
porcie
80 minút
príprava

Suroviny

400 g
100 g
100 g
3 PL
2 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, zalejeme vodou, tak aby boli zakryté, osolíme. Varíme, pokiaľ sa takmer rozvaria, tak že sa dajú roztlačiť vidličkou. Stíšime plameň, na zemiaky nasypeme najprv hrubú a potom polohrubú múku, nemiešame. Prikryjeme a asi 25 minút necháme na maličkom plamienku. Múka sa tak sparí. Prebytočnú vodu zlejeme. Zmes zemiakov a parenej múky rozhabarkujeme, tak aby sme dostali múku do zemiakov.

  2. 2

    V hlbokej panvici alebo hrnci na masti osmažíme nakrájanú cibuľu a do nej dávame „džatky“. Robíme ich tak, že odoberáme zo zemiakovej zmesi a robíme halušky asi vo veľkosti pol polievkovej lyžice buď rukou alebo ich tvarujeme dvoma lyžicami a vkladáme do masti s cibuľou a z času na čas premiešame. Podľa potreby osolíme.

  3. 3

    TIP: Originálny recept je len s masťou a cibuľkou, ale džatky možno posypať aj opraženou slaninou. Sú veľmi chutné čerstvé, ale rovnako aj na druhý deň, respektíve po vychladnutí, keď sa ohrejú a trošku na masti pripečú. Možno ich servírovať ako hlavné jedlo, ale rovnako ako prílohu.

Diskusia k receptu

garanco
Pre závislých na sladké jedlá, zo zmesi "ušuľkajte " guľky, polejte roztopeným maslom, hodne posypte krupicovým cukrom, ponatriasajte misou, a potom sa už len oblizujte (aj takto ich robievajú na Spiši:-)) ! ).
skotova
V Čechách se tomuto pokrmu říká "škubánky". Já jsem je měla nejraději druhý den opečené, s křupavou kůrčičkou a kyselou okurku k tomu. Dávno jsem je nedělala. Musí vyzkoušet.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia