Jelenie stehno
Jelenie stehno

Jelenie stehno prešpikované slaninou

Peter Holec
šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 25. novembra 2020
Jelenie stehno prešpikované slaninou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4-6
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

800-900 g
200 g
2 ks väčšia
2 ks väčší
1 ks stredne veľká
80 g (alebo olej)
2 strúčiky
2-3 ks
300 ml
20 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Očistené mäso nahusto prešpikujeme slaninou, ktorú sme nakrájali na tenké prúžky, osolíme a okoreníme. Cibuľu nakrájame nadrobno, koreňovú zeleninu na kocky a cesnak nadrobno. V hrnci rozpálime masť, na ktorej opražíme mäso zo všetkých strán, pridáme cibuľu a koreňovú zeleninu a nakoniec cesnak.

  2. 2

    Potom pridáme kapary, bobkový list a krátko pražíme. Podlejeme vodou a dusíme domäkka. Ak treba, počas dusenia podlievame vodou. Mäkké mäso vyberieme z hrnca, šťavu trochu vydusíme, aby nebola riedka. Vyberieme bobkové listy a šťavu rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, pridáme biele víno, kryštálový cukor a citrónovú šťavu a chvíľu ešte povaríme. Ak treba, dochutíme.

  3. 3

    Mäso nakrájame na rovnomerné plátky, dáme na tanier a podávame s omáčkou, ozdobíme pár kúskami kapár. Ako prílohu môžeme podávať zemiakovú kašu alebo krokety.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia