Bravčové roládky
Bravčové roládky

Lahodné závitky so slivkovou omáčkou fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 4. januára 2021
Lahodné závitky so slivkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: mrnousik

Výborný tip na odskúšanie pre každého, komu lahodí kombinácia šťavnatého maska a jemne nasladlej chuti sliviek :) Receptov je na internete mnoho, ale Zobraziť celý popisVýborný tip na odskúšanie pre každého, komu lahodí kombinácia šťavnatého maska a jemne nasladlej chuti sliviek :) Receptov je na internete mnoho, ale tento budem určite robiť aj v budúcnosti. Teraz to bolo prvýkrát - takže ak by to nechutilo, tak to tu nedám. Ale môjmu chlapovi nesmierne chutilo a uznal, že kombinácia sadla ako riťka na šerbel. Takže čo som to zas s mojou liatinou vyhútala?

2-3
porcie

Suroviny

Omáčka:
120 g hustý domáci
1 ks veľká
2 ks veľká
1 kocka
10 g
2 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
3-4 PL
Rolky:
2 plátky
2 ČL
Príloha:
3 ks veľké
60 g




Postup

  1. 1

    Na začiatok odporúčam nakrájať si suroviny - cibuľu a mrkvu, ktoré budeme dávať na výpek z mäsa. Potom ošúpať zemiaky a tie dať variť nakrájané na štvrtinky do osolenej vody.

    Lahodné závitky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A ideme na tie dva plátky krkovičky. Trochu som ich päsťou zľahka vybúchala, aby boli povoľnejšie pri skrúcaní do závitku. Následne ich kvalitne posolím z oboch strán a pokorením. Stranu, ktorú som potrela slivkovým džemom som pokvapkala aj jemne worčestrom. Slivkového džemu dajte tak od oka... pri zatáčaní maximálne nejaký vyjde von - ten som dala bokom do misky a neskôr ho použijem so zvyškom do omáčky.

    Lahodné závitky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak máte krkovičku ako ja, že jedna časť bola výrazne mastná a druhá "libovejšia", tak rolky skrúcajte tak, aby tá mastná ostala na povrchu a ta mäsovejšia bola schovaná v rolke. Potom už len špáratkom zošiť, aby sa to pri opekaní na oleji nerozpadlo.

    Lahodné závitky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Počas opekania mäsa som rolky priebežne otáčala, aby sa mäso naozaj uzavrelo z každej strany. Ak by sa náhodou lepilo o dno, tak odporúčam otáčať plochou naberačkou na palacinky - ale len v prípade, že máte panvicu s nepoškriabateľným dnom. Lebo mne sa to trochu prilepilo o liatinu, aj napriek tomu, že bola vypálená. Ale nič strašné, tou lopatkou som ich pootáčala a nerozpadli sa :)

    Lahodné závitky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak je už mäso uzatvorené, tak rolky vytiahneme na tanier a prikryjeme, aby neobschli. Do oleja a výpeku šupneme cibuľu aj mrkvu, zarestujeme a zalejeme horúcou vodou. Pridáme kocku bujónu, 2 ČL octu, koreniny a dve lyžičky z už spomínaného slivkového džemu - zvyšný pôjde do redukcie na záver. Vody by malo byť asi takto, ako na foto. Potom vložím už len mäsové rolky na vrch a pod pokrievkou na strednom ohni dusím 15 minút.

    Lahodné závitky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 15tich minútach dusenia som ich odokryla, potrela plátkom masla (zvyšok do omáčky) a dala do rúry vyhriatej na 200 °C na 8 minút na gril (nie viac). Po tomto čase zas putovali von z hrnca do tepla. Omáčka sa v rúre zredukovala, vložím do nej zvyšok slivkového džemu, dochutím koreninami alebo soľou podľa potreby a nechám redukovať na miernom stupni varenia a priebežne miešam. Tak približne po 10tich minútach v liatine už mala omáčka konzistenciu hodnú servírovania :)

    Lahodné závitky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Výborné to bolo so zemiakovým pyré - uvarené zemiačiky rozpučiť, pridať vňaťku, soľ (ak je treba ) a veľa masla. Pred servírovaním už len očistiť mäso od špáradiel a nakrájať na kolieska. A môžeme servírovať :) Prajem Vám dobrú chuť :)

    Lahodné závitky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A na záver ešte by som Vám chcela popriať všetko dobré do nového roka milí Varecháči, nech sme zdraví a nech nestratíme chuť do dobrého jedla! :)

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, vidět, že litinový kastrol je neustále v pernamenci. Ráda bych ochutnala, závitky aj omáčka vypadají velmi chutně. Jsi šikulka! Díky za přání a také přeji pevné zdraví celé rodině, ať se vám daří!
kvakac
@mrnousik (4.1.2021 14:33)

Nemám slivkový džem, ale mám slivkové povidla. Há - há. Ja to používam často na divinu a hovädzie rebra. Je to dobrota.
babidka
Vyzera to fajn, doteraz som plnila maso iba susenymi slivkami, lekvar ma pravdupovediac nenapadol:-)Takze skusim aj takto.urcite to bude nasim chutit.
mrnousik
@babidka (6.1.2021 14:38)
Ďakujem :) Mamina narobila na chate lekváru pozehnane, takého echt hustého, niekoľko hodín vareného aj s kúskami sliviek. Takže sa ho snažím spotrebovávať vždy, keď ho otvorím. Vyskúšaj, mna pravdupovediac táto kombinácia na tanieri veľmi prekvapila a určite sa bude objavovať na stole :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia