Rybacie fašírky
Rybacie fašírky

Rybacie fašírky s pórovou omáčkou a so špenátom

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 25. januára 2021
Rybacie fašírky s pórovou omáčkou a so špenátom
Foto: Nebíčko v papuľke
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

300 g
150 g
300 g (akákoľvek biela ryba alebo filé)
1 strúčik
1 ks
hrsť
1 ks
4 ks
5 PL
podľa potreby
 na vyprážanie
3 PL
1/2 hrnčeka
 čerstvý
Špenát s dresingom:




Postup

  1. 1

    Na fašírky nakrájame očistené zemiaky na kocky a v osolenej, okorenenej vode uvaríme spolu s na kolieska nakrájaným pórom (biela časť) domäkka. Potom vodu odlejeme, zvyšnú necháme odpariť a zemiaky necháme vychladnúť.

  2. 2

    Rybu nakrájame na drobné kúsky, dáme do misy, osolíme, okoreníme bielym korením. Cesnak nakrájame na plátky, nasekáme bielu časť mladej cibuľky a pridáme k rybe. Zľahka podlejeme vodou a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme prepasírované varené zemiaky v pomere 1:1 (zemiaky : ryba). Pridáme nasekanú zelenú časť mladej cibuľky, petržlenovú vňať, niekoľko kvapiek z citróna, 2 vajcia, osolíme, okoreníme a premiešame. Potom celú zmes premixujeme ponorným mixérom.

  3. 3

    Pripravíme si zmes na obaľovanie. Zmiešame 2 vajcia s 2 lyžicami smotany, do druhej misky dáme strúhanku. Z rybacej zmesi vytvarujeme menšie placky a obalíme najskôr vo vajci, potom v strúhanke. V rozpálenom oleji, do ktorého sme pridali aj 2 lyžice masla, vyprážame placky z oboch strán.

  4. 4

    Zvyšný pór nakrájame na tenké prúžky, opečieme na 1 lyžici masla, podlejeme bielym vínom, pridáme niekoľko kvapiek citróna, osolíme, okoreníme a necháme vyvariť. Keď sa víno s citrónom spolovice vyvarí, pridáme 3 lyžice smotany, potom pridáme maslo a stiahneme z ohňa, omáčku maslom ľahko zahustíme. Ochutíme nasekaným kôprom.

  5. 5

    Listy čerstvého špenátu polejeme dresingom z cesnaku, soli, korenia, olivového oleja a niekoľkých kvapiek citrónu.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia