Hovädzia sviečkovica
Hovädzia sviečkovica

Hovädzia sviečkovica so žemľovou knedľou

Fero Sedlák a Janík Lenhart
Šuhajíci pri panvici, 14. februára 2021
Hovädzia sviečkovica so žemľovou knedľou
Foto: Archív Šuhajíci pri panvici
4
porcie

Suroviny

700 g
Omáčka:
1 kg
2 ks
1 PL
1 l
200 ml
3 ks
50 g
Knedľa:
7 ks z predchádzajúceho dňa (alebo rožky)
200 ml
100 ml
2 ks




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme, očistíme, nakrájame na valčeky s hrúbkou asi 7 cm. Horčicu vymiešame s korením, so soľou, s lístočkami tymianu a nastrúhaným cesnakom. Valčeky mäsa dôkladne natrieme zmesou a necháme oddychovať v chladničke minimálne 12 hodín. Mäsko vyberieme z chladničky, opečieme z každej strany na oleji a pomaly udusíme do mäkka.

  2. 2

    Omáčka: Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme brusnice, horčicu, tymian. Po chvíľke prihodíme na malé kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Všetko spolu dôkladne orestujeme a zalejeme silným hovädzím vývarom. Pridáme rozdrvené borievky a varíme do mäkka. Omáčku dôkladne rozmixujeme, zjemníme maslom, smotanou a dochutíme muškátovým orieškom, citrónovou šťavou a cukrom.

  3. 3

    Žemle pokrájame na kocky a vložíme do väčšej misy. V druhej nádobe metličkou rozšľaháme mlieko, olej, vajcia a nasekanú petržlenovú vňať. Ochutíme soľou. Nalejeme na žemle a jemne rukou premiešame. Do hrnca dáme variť vodu. Žemľovú zmes vyformujeme do tvaru valca, zabalíme do fólie a vložíme do vriacej vody. Varíme asi 25 minút. Po vybratí z vody necháme uzatvorené asi pol hodiny postáť, potom knedľu vyberieme a nakrájame na plátky.

Diskusia k receptu

evanaaa
Teraz neviem, či je myslená omáčka ku sviečkovej, aká sa klasicky varí, lebo sa mi tam niektoré suroviny, či postup nezdajú. Nejaké divné.....a cesnak do sviečkovici asi nik nedáva. Ale je to len môj dojem.....
haji
@evanaaa (14.2.2021 18:11)
Toto bude divoká variace názvom aj postupom. Co už?! ... nic bych v tom nehledala, svíčkovou už vůbec ne.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ja mám taký pocit v poslednom čase, že tie "profi recepty" sa pretekajú, kto navarí väčšie "čudo". Niektorí kuchári amatéri aj tu na vareche, tých profesionálnych kuchárov, za ktorých sa vydávajú strčia hravo do vrecka.
haji
@afataga (15.2.2021 11:54)
No nevím. Ani iko a ani gnito tam není....
haji
Mrška "n" mi vypadlo, inko je správně.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia