Hrachová polievka
Hrachová polievka

Hrachová polievka

saymona - fotkasaymona, 23. februára 2021
Hrachová polievka
Foto: saymona

Dobra sýta polievka na chladné dni.

5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

400-500 g
1 ks
2-3 ks
2-3 ks
 (alebo kožky zo slaniny)




Postup

  1. 1

    Žltý hrach deň vopred namočíme. Na druhy deň prepláchneme. Na masti speníme nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme hrach a zalejeme vlažnou vodou alebo vývarom.

  2. 2

    Pridám bobkové listy a kožky zo slaniny. Varíme do zmäknutia hrachu. Potom vyberieme kožky a bobkové listy a hrach rozmixujeme. Podľa potreby dolejeme vodu, záleží akú hustú polievku máte radi. Dochutíme soľou, korením a majoránom a povaríme ďalších 5-10 minút. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

haji
Hrachová polievka je výborná. Kožka ze slaniny výborně ochutí. Moje maličkost ráda hrachovou polévku s krutonky. Dala bych si hned velkou porci. Hezký receptík.
kvakac
Jak ja mám rád túto polievku. Koncom týždňa spravím, aj kože z údenej slaniny mám. Ja do nej dávam aj jednu mrkvu je potom sladšia. Len jedna vec mi vadila pri jej varení, že chce ujsť z hrnca von na sporák. No už som to vyriešil, robím to v pomalom hrnci. Dobre že si dala recept aspoň už viem čo na konci týždňa bude u nás. Vďaka za pripomenutie.
kvakac
A ešte keď vidím tu misku s polievkou až mľaskám na prázdno. Predstavujem si ju už doma a na vrchu plátky sušenej krkovičky, ktorá mi visí v komore a už je prípravená na konzum.


haji
@kvakac (24.2.2021 07:25)
Přesně, aj já dávám jednu mrkvu. Vařím v tom největším hrnci co mám, dám méně vody, až je hrach uvařený, rozmixovaný, doleju buď svařenou vodou a nebo vývarem - nejlepší je z uzeného maska. Od té doby mi už nikdy "neprchla" z hrnce. Řidší polévku jím s krutónky, pak hustější bez. Nestarám se, hustá se lehce zředí při ohřívání. Je to s ní jako s gulášem, odležením je lepší. Aj u mě bude čoskoro, už se těším.
oldomachac
aj ja sa pridam, troskou ,,, kto ma rad krupy č.7,10, ci ovsenne vlocky, nech sa neboji pridat, bude velmi milo prekvapeny,,,,
saymona
Ďakujem Vám za všetky pozitívne komentáre. Som veľmi rada ze som Vám mohla pripomenúť zabudnuté ;) prajem všetkým dobru chuť
afataga
Tak podavam hlasenie, ako som slubila. Polievka je vyborna, ja som pridala este saturejku, len moja nema taku peknu farbu ako tvoja, ale to neva. Som sa citila ako v skolskej jedalni :-), tento krat v dobrom slovazmysle, inak tam varili dost biedne, az na par jedal. Dakujem za rcp.
saymona
@afataga (1.3.2021 09:46)
Ďakujem Veľmi pekne. Som veľmi rada ze Sa vydarila. ;3 a chuti Vam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia