Plnené cestoviny
Plnené cestoviny

Mäsom plnené taštičky z červenej šošovice

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 26. februára 2021
Mäsom plnené taštičky z červenej šošovice
Foto: Nebíčko v papuľke
6
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
150 g
podľa potreby
1/2 bal.
2 štipky
2 štipky
1 ks
Plnka:
500 g
1 ks
1 stonka
1 ks
1 ks
1 strúčik
100 g
Omáčka:
1 hrnček
Okrem toho:
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Cesto: Šošovicu uvaríme do mäkka, približne 15–20 minút. Necháme vychladnúť. Uvarenú šošovicu aj s vodou, v ktorej sa varila, dáme do misy, pridáme vajce, sušené čili, karí, rímsku rascu, soľ, prášok do pečiva. Postupne pridávame hladkú múku, až kým nevypracujeme hladké pevné cesto (konzistencia ako cesto na cestoviny). Vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočívať.

  2. 2

    Odpočinuté cesto ešte prepracujeme, posypeme múkou a rozdelíme na 2 časti. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 2–3 mm. Vykrajujeme kolieska, veľkosť závisí od vkusu, chuti a potreby každého.

  3. 3

    Plnka: Mrkvu nakrájame na malé kocky a na panvici so širokým dnom orestujeme na oleji. Mäso tiež nakrájame na malé kúsky a pridáme k mrkve. Okoreníme čiernym korením, čili, karí, rascou a osolíme. Potom pridáme nadrobno nakrájaný stopkový zeler a papriku. Restujeme, kým sa voda neodparí. Keď mäso trošku vychladne, pridáme syr nakrájaný na drobné kocky a zamiešame.

  4. 4

    Touto zmesou naplníme kolieska, okraje potrieme rozšľahaným vajcom, potom prehneme, zlepíme a vidličkou ešte okraje zatlačíme (pozor, aby sa plnka nedostala do spojov). Taštičky v rozpálenom oleji vysmážame do zlatista.

  5. 5

    Omáčka: Taštičky polejeme omáčkou, ktorú pripravíme z kyslej smotany, ktorú ochutíme soľou, korením, nasekanou pažítkou, nastrúhanou citrónovou kôrou, cesnakom a všetko zamiešame. Na záver môžeme posypať čerstvými bylinkami a kajenským korením, ktoré pridá jedlu ostrosť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia