Tartaletky
Tartaletky

Frangipane tartaletky

siuuu - fotkasiuuu, 16. marca 2021
Frangipane tartaletky
Foto: siuuu

Frangipane - ďalší z mojich pokusov, keďže rada skúšam pre mňa nové veci. Príprava nie je zložitá a priznám sa, že sa mi Zobraziť celý popisFrangipane - ďalší z mojich pokusov, keďže rada skúšam pre mňa nové veci. Príprava nie je zložitá a priznám sa, že sa mi aj chuťovo aj konzistenciou táto verzia páčila. Tartaletky nerobievam často, ale túto kombináciu som chcela vyskúšať a už mám vymyslenú ďalšiu kombináciu.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/03/frangipane-mini-tarte.html

6 ks
porcií
20 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpusy:
240 g
95 g
35 g mleté (mandľová múka)
1 ks (veľkosť L)
120 g studené
štipka
Plnka (frangipane):
100 g (izbovej teploty)
80 g
100 g (mleté mandle)
2 ks (veľkosť M)
1 ČL
2 ČL
Poleva:
100 g
2 PL
Zdobenie:
 sekané




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme cesto na korpusy - zmiesením všetkých surovín. Všetky sypké suroviny (múku, cukor aj mleté mandle) som preosiala (gramáže sú uvedené po preosiatí). Hotové cesto stlačíme rukou do tvaru hrubej placky, zabalíme do fólie a šupneme do chladničky na cca pol hodinku až hodinku.

  2. 2

    Pokiaľ sa cesto chladí, pripravíme si náplň - frangipane (sladké mandľové cesto / krém). Najskôr vymiešame zmäknuté maslo s cukrom do peny, potom po jednom vmiešame vajíčka a nakoniec vmiešame mandľovú múku (mandľovú múku netreba preosievať).

  3. 3

    Pripravíme si formičky - ja som použila čo dom dal (3 mini tortové formy s vnútorným priemerom medzi 10,5/11 cm a 3 formičky na tartaletky s priemerom 10 cm). Napriek tomu, že mám formičky s nepriľnavým povrchom a cesto obsahuje maslo, potrela som ich zľahka maslom - lebo istota je istota. Cesto som na zľahka na pomúčenej podložke (používam silikónovú) rozvaľkala na hrúbku cca 2 -2,5 mm, formičkami som vykrojila spodky koláčikov (kolieska), vložila som ich do formičiek. Zvyšky cesta som rýchlo spracovala (cesto rýchlo mäkne a lepí sa) a opäť rozgúľala, vykrojila som 3 pásy široké asi 2,5 - 3 cm (šírka podľa výšky formičiek) - pásy som vložila na boky do troch mini tortových foriem, zľahka som ich pritlačila a zvyšok z dĺžky odrezala. Do tartaletkových formičiek som cesto jednoducho roztlačila. Dná som popichala vidličkou, aby sa cesto príliš nenafúklo do výšky. Tri mini tortové formy s cestom som dala predpiecť do vyhriatej rúry na 180 °C - predpekala som asi 7-8 minút, tartaletky som nepredpekala.

  4. 4

    Frangipane hmotu som rozdelila na tri časti. Jednu som nechala v základnej mandľovej príchuti, do druhej som vmiešala 1 ČL kakaa a do tretej som pridala 2 ČL pistáciovej pasty. Hmoty som rozdelila do formičiek na cesto. Nabudúce dám menej, potom sa mi na vrch takmer nevošla poleva. Ja mám rada ovocný akcent v koláčikoch, tak do pistáciovej a kakaovej frangipane hmoty som povtláčala mrazené maliny. Dopekala som v rúre na 180 °C cca 10 - 15 minút (tartaletky menej, mini tarty mali viac plnky, tak to trvalo dlhšie) - treba vyskúšať špajdľou.

  5. 5

    Upečené koláčiky som nechala vychladnúť vo formičkách, potom som ich opatrne vybrala (išlo to bez problémov). Ja nie som veľmi zručná v zdobení, tak som ozdobila jednoducho - čoko polevou z bielej čokolády, zvyškom slaného karamelu z iného pečenia a rôznymi posypmi (pistácie, sezamové semienka, mandľové lupienky, lyofilizované maliny). Na foto sú kombinácie - mandľový frangipane-slaný karamel-mandľové lupienky, čokoládový frangipane-slaný karamel-sezam, pistáciový fragipane-biela čokoláda-slaný karamel, pistáciový fragipane-maliny-biela čokoláda-lyofilizované maliny, čokoládový frangipane-maliny-biela čokoláda-lyofilizované maliny.

Diskusia k receptu

siuuu
@mamec (16.3.2021 09:58)

Ďakujem ... ale ja a zdobenie nie sme kamaráti ... nemám nervy na precízne zdobenie, preto iba poleva a nejaký posyp väčšinou ;)
haji
Krásná práce, výstavní foto, neotřelý receptík! S radostí bych ochutnala.
janger
Krasne, luxusne kolaciky. A vykuzlila si viacero druhov. Si velmi sikovna.
2x haji a siuuu
kucharka
@siuuu (16.3.2021 12:39) že ty a zdobenie nie ste kamaráti? Tak to je teda ťažko uveriť... vždy to máš pekne vyzdobené a odfotené.
Ja robím podobne, ale veľkú akoby tortu, len šupnem na cesto aj trochu kyselkavého lekváru. S pistáciami som ale ešte nerobila a keďže to vyzerá dobre, nechám sa inšpirovať.

2x haji a siuuu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia