Spaghetti con la colatura di alici (a aj po mojom)

bugout - fotkabugout, 23. marca 2021
Spaghetti con la colatura di alici (a aj po mojom)
Foto: bugout

Ide o totálnu rýchlovku. Zložením sa ponáša na aglio, olio e peperoncino len sa tam pridáva "colatura di alici" čo je talianska rybacia Zobraziť celý popisIde o totálnu rýchlovku. Zložením sa ponáša na aglio, olio e peperoncino len sa tam pridáva "colatura di alici" čo je talianska rybacia omáčka. Kto má rád chuť rýb a talianske recepty je to presne pre neho.

Suroviny

 (alebo ančovičky)




Postup

  1. 1

    Frfloši nefrflite, colaturu som nahradil ančovičkami. Taliansku rybaciu omáčku nemám a nepotrebujem a ančovičky vždy mám a zbožňujem. A špeciálne pre frflošov druhý bod tohto receptu je o originálom recepte a tretí o mojom. Takže tento recept je dva v jednom. Je tam jeden zásadný rozdiel a síce originál sa omáčka robí na studeno a pridávajú sa len horúce špagety. Priznám sa, že moja alternatíva sa mi páči viac. A ešte jedno priznanie, našiel som aj recepty kde sa aj originál omáčka robí na teplo, takže neviem ktorá je autentická... Ale aj tak ja robím po svojom a práve preto sem recept pridávam.

  2. 2

    Originál je veľmi jednoduchý. Dáme variť špagety a v panvici (alebo nejakej servírovacej mise) zmiešame olivový olej s čili, cesnakom, petržlenovou vňaťou (nie všade ju dávajú) a colaturou v množstve a pomere podľa chuti a osobných preferencií. Pridáme uvarené špagety dobre premiešame a podávame. (Ako píšem vyššie sú aj recepty kde sa robí omáčka na teplo tak ako aj v mojom recepte.) Takže z diskusie pod receptom vyplýva, že sa omáčka robí prioritne na studeno. Zohriať sa môže olej čili a cesnak. Colatura nie, strácala by na chuti a nadobúdala na slanosti....

  3. 3

    V olivovom oleji roztopíme/rozpustíme (malé fyzikálne okienko - roztápa sa teplom a rozpúšťa sa v nejakej tekutine tak neviem, ktorý je tento prípad...) ančovičky a trochu opečieme cesnak a čili (nemusíme, ale podľa mňa to je lepšie, aj keď neopekať som ani neskúšal; toto mi vadí aj na originál recepte, lebo len tak hodený cesnak a čili do studeného oleja sa mi skrátka nepozdáva) pridáme uvarené špagety, petržlenovú vňať (ak chceme a máme) premiešame a jeme. Prípadne môže trochu podliať vodou zo špagiet ako aj iné cestoviny a nechať prevrieť...

Diskusia k receptu

zojenka
Špagety máme radi, ryby a rybičky tiež. Colaturu nemám, tak to bude s ančovičkami.
S pridávaním receptov ideš ako motorová myš. Myslím to v dobrom.
Páčia sa mi komentáre okolo prípravy jedál.
bugout
@zojenka ďakujem za podporu. Priznám sa, že ťažim z vlastného archívu už napísaných receptov, aj keď trocha ich upravujem. Napríklad o frflošoch v mojich pôvodných receptoch nemám nič :-) Snažím sa pridávať hlavne to čo som si tu nevšimol, alebo čo robím inak ako je tu. A vzhľadom na množstvo receptov čo tu je mi asi za chvíľu dôjdu možnosti.
dormella
Toto, ac pekny recept, je ale uplne neco jineho. Jsou to spagety s ancovickami, paprickou, cesnekem a olejem - Spaghetti alle acciughe. Typicky rececept amalfitanskeho pobrezi a vubec oblasti Kampanie.
Colatura di acciughe (ancovicky) je tekutina, ktera se ziska nalozenim ancovicek do slaneho roztoku (nejprve), pak do hrube soli, kde se nechaji macerovat minimalne 6 mesicu pod zatezi.
Colatury se dava mensi lzice na 100 g testoviny, ktere se vari ve skoro neosolene vode, protoze je hodne slana, ale uzasne chuti.
 www.bing.com/videos/search?q=colatura+alici+cetara&a...
bugout
@dormella ja viem a aj som to v recepte napísal... A napísal som originál recept v bode 2. Návod ako sa colatura vyrába som nepísal to som naozaj nepovažoval za potrebné. Taktiež som napísal, že colaturu nemám a skúsil som ju nahradiť ančovičkami ktoré by podľa mňa mali chutiť podobne to je v bode 3. To, že taký recept aj existuje pod oficiálnym názvom som veru netušil. Asi si v talianskej kuchyni viac doma ako ja tak by som mal otázočku. Naozaj sa robia tieto špagety v originálnej podobe bez tepelnej úpravy len sa zmieša olej, cesnak, čili a colatura? Alebo sa to robí aj na teplo? Ako je to bežnejšie? Lebo som videl aj tak aj tak. A ako som písal v recepte skrátka sa mi to viac páči keď sa cesnak a čili mierne osmahne....
dormella
Rozdil mezi spagetami s colaturou a s ancovickami je absolutni.
Originalni recept z Catara je za studena, protoze colatura tepelnou upravou ztraci svoji puvodni chut, odparuje se z ni tekutina, zhoustne a je nesnesitelne slana.
Muze se i tak, ze si osmazite zaklad - cesnek, chilli, pak pridate petrzel (tu jen kratce prohrejete), stahnete z ohne a pridate colaturu. Pak do panve vhodite uvarene spagety - lepe ty nejtenci, pridate trochu vody z varu spaget, prohazite vse mimo zdroj tepla na panvi a hotovo.
Jeste se muhou pridat osmazene male drobky chleba, ne strouhanku.
Italove nejsou velkymi milovniky smazeneho cesneku, max. strouzky oloupaji, nekraji je, jen zmacknou, lehce osmazi a pak ho odstrani.
Colatura v onech koncinach se pouziva i k dochucovani treba salatu z varene a grilovane zeleniny, pochopitelne se ji do zalivky prida jen par kapek.
1x bugout
bugout
@dormella Ok, ďakujem za odpoveď. Takže v zásade v recepte mám všetko OK a posledná otázka a síce chuťoví rozdiel medzi Colaturov a ančovičkami? Keďže ide o tekutinu vznikajúcu pri vyrobe nakladaných ančovičiek predpokladám, že chuť bude dosť podobná (aj keď chápem, že chuť sa ťažko opisuje), vzhľadom na malé množstvá v akých sa používa asi intenzívnejšia, že?
dormella
@bugout (25.3.2021 16:13)

Ne ne, rozdil je opravdu dost vyrazny, protoze sardele nalozene v soli projdou procesem fermentace a v te tekutine zustane to nejlepsi, co obsahuji, ale chut se totalne premeni. Ale to je tak prakticky u vseho, co projde timto procesem.
V zadnem pripade neni citit rybinou, ale ma riznou, jakoby koreneno-pikantni lehce "stiplavou" chut, ac zadne koreni neobsahuje, proste plna umami.
Mne osobne chutove (ne vuni!) trochu pripomina hodne vyzraly syr.
bugout
@dormella tak ešte raz ďakujem za info. Moja zvedavosť nedovolí aby som colaturu nekúpil aspoň na skúšku....
1x haji
haji
Je pravda, že vzdělávací okénko pomohlo i mně. Díky @dormella @bugout. Pro mě je oboje - sardelky aj ančovičky - celkem exotická chuť. Sardelky v soli miluju, ale to je "síla"! Kupuji pastu, tu přidávám hlavně do rybích pomazánek. To jen tak na okraj, mimo recept.
afataga
@haji (27.3.2021 16:17)

Podla mna ancovicky a sardely je jedno a to iste. Sardely je po spovensky.
Angl. anchovies, chorvatsky inčun a pod.
1x haji
haji
@afataga (27.3.2021 17:53)
Ba, nachytala jsi mě na hruškách. Koncentrát oproti samotným ančovičkám. Uf Nějak jsem nebyla koncentrovaná. Colaturu di alici jsem nechutnala. Rozdíl tam jistě bude.
pavel2000
Špagety podľa mňa...
Uvarím špagety a mam ich bokom pripravené...
Do Woku pre tlačím zo 6 cesnakov a podľa množstva špagiet 5-6 rozmiešanych vajec, následne hodím do woku špagety a miešam a opekám, ochutím koreninami.
Vyskúšajte!
jankasamulko
Dobrý deň, recept ma zaujal. Len som akosi nepochopila ako sa to pripravuje. "Na oleji rozpustíme ančovičky a opečieme cesnak...pridáme špagety a jeme". Mohli by ste mi to napísať detailnejšie prosím? Cesnak sa opeká na tých ančovičkách? Potom je to na ohni aj s tými špagetami? Ďakujem.
bugout
@jankasamulko ahoj keď si odmyslíme diskusiu k receptu o colature a originál recepte pripravujem to z ančovičiek. Najskôr dám na panvicu zohriať olivový olej a v ňom nechám "rozpustiť" ančovičky, potom ide cesnak len na chvíľku. Pridám špagety, vypnem zdroj tepla a dobre premiešam.... Ale ako je v diskusii originál recept je skrátka niečo iné. Tento môj je v podstate aglio e olio. Je to taký fajn základ, kde sa dá pridať čokoľvek.... Kapary, olivy, sušené paradjaky...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia