Karamelová torta
Karamelová torta

Veľkonočná karamelovo-kávová torta

siuuu - fotkasiuuu, 2. apríla 2021
Veľkonočná karamelovo-kávová torta
Foto: siuuu

Po dlhej dobe opäť torta. Tortička mala byť už k Novému roku, ale keďže nás všetkých skolil Covid tak je až k Veľkej noci. Zobraziť celý popisPo dlhej dobe opäť torta. Tortička mala byť už k Novému roku, ale keďže nás všetkých skolil Covid tak je až k Veľkej noci. Dlho som rozmýšľala akú kombináciu chutí zvolím - nakoniec zvíťazila kombinácia karamel-káva a (r)um. Zdobenie mi veľmi nejde, ale celkom ujde - hlavne, že chutí... a chuťovo je výborná.

10-12
porcií
30 minút
príprava
12-14 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
6 PL
4 PL
2 PL
1 PL
1/2 bal.
3 PL
Krém:
750 g
2-3 PL
1 dl (33 %)
100 g
Slaný karamel:
100 g
60 g (33 %)
25 g
1/2 ČL
Okrem toho:
1 dl (uvarená)
0,5 dl
 (na obsypanie bokov)




Postup

  1. 1

    Najskôr som pripravila korpusy - môžu sa pripraviť aj deň vopred. Najskôr som vyšľahala bielky s krupicovým cukrom na tuhý sneh, po jednom som zašľahala žĺtky, olej a nakoniec som zľahka ručne vmiešala preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a s kakaom. Cesto som rozdelila do dvoch foriem s priemerom 20 cm, ktorých dno som vystlala papierom na pečenie. Piekla som v rúre zohriatej na 180 °C cca 12-13 minút. Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od toho, ako ktorá rúra pečie - treba vyskúšať špáradlom. Po upečení som boky obrezala nožom, korpusy som vybrala z formy a hore drdy (spodkom hore) som ich nechala na mriežke úplne vychladnúť (papier na pečenie som odstránila). Po vychladnutí som každý korpus prerezala na dve polovice.

  2. 2

    Pokiaľ sa piekli korpusy, pripravila som si slaný karamel. Do panvice (ja mám panvicu s nepriľnavým dnom) som nasypala cukor a na miernom ohni som ho nechala úplne rozpustiť a skaramelizovať. Keď bola zmes úplne tekutá a hladká bez kryštálikov cukru, vmiešala som smotanu, nechala prebublať a nakoniec som pridala zmäknuté maslo a soľ (množstvo soli si každý upraví podľa svojej chuti). Karamel necháme čiastočne vychladnúť.

  3. 3

    Ako posledný som robila krém. Zmixovala som mascarpone, cukor a smotanu a nakoniec som po troškách všľahala teplý karamel (karamel musí byť ešte tekutý, inak sa dobre nerozmixuje) - ideálne je mascarpone vytiahnuť z chladničky a nechať ohriať na izbovú teplotu - inak karamel v momente po vliatí do krému tuhol (nebolo to na škodu - kúsky v kréme sú fajn).

  4. 4

    Keď som mala všetky časti torty pripravené, skladala som. Každý korpus som pokropila rumom a uvarenou kávou (použila som instantnú kávu), potrela časťou krému a krémom som potrela aj boky a vrch torty. Časť krému (cca 3-4 lyžice) som si odložila. Tortu som cez noc nechala stuhnúť, pretože s príliš mäkkým krémom sa zle robilo. Na druhý deň som vychladenú tortu obtrela zvyšným krémom, uložila som ozdoby, spodok torty som obsypala krokantom a nechala zatuhnúť. Použila som hotové čokoládové ozdoby... akurát makrónky (makové o slaným karamelom) som robila sama.

  5. 5

    Tortička je chuťovo ozaj lahodná - jemne voňavá od rumu a kávy, so zamatovo jemným karamelovým krémom a nadýchaným korpusom.

    Veľkonočná karamelovo-kávová torta - obrázok 5

Diskusia k receptu

siuuu
Ďakujem za milé komentáre dievčatá ... snaha bola ... a nato, že takéto klasické torty pečiem 1-2x do roka a bez akýchkoľvek špeci cukrárskych pomôcok ... som spokojná, ale tortárka zo mňa zrejme nebude ;-)
siuuu
@olinecka (5.4.2021 07:14)

Ďakujem @olinecka ... snažila som sa ... áno skúšala som makové makrónky, ale musím ešte vypilovať recept - resp. skúsiť inú metódu ich prípravy, nebola som spokojná s výsledkom, aj keď chuťovo boli fajn ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia