Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Chilli con carne

bugout - fotkabugout, 10. apríla 2021
Chilli con carne
Foto: bugout

...alebo po slovensky čili s mäsom. Žiaden originálny a jediný pravý recept skrátka nie je. Tak aj ja pridávam svoj.

Suroviny

500 g mleté
1 ks veľká
1 konzerva
1/2 konzervy
2 kocky
1 ČL
2 ČL (mexické)
2 ČL
cca 2 cm
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Mäso pomelieme, cibuľu nakrájame a konzervy otvoríme :-) Používam fazuľu aj chipotle (údené jalapenos v adobo omáčke) z konzervy a keď nie sú dobré paradajky, tak aj tie. Čokoládu používam s vyšším obsahom kakaa. Keď mám po ruke, dávam dve kocky čokolády Lindt s čili. V jedle na úvodnom foto sú dva druhy fazule, mal som nejako viac mäsa, tak som pridal aj fazuľu.

    Chilli con carne - obrázok 1
  2. 2

    Na bravčovej masti osmahneme cibuľu a mäso, ktoré opekáme do hneda. Keď je mäso prepečené, pridáme paradajky s nadrobno pokrájaným chipotle (dávam pol konzervy aj s omáčkou) a chvíľku spolu podusíme a zalejeme vývarom (ja dávam aj "vodu" z fazule teda z konzervy), pridáme ostatné koreniny (rímska rasca, oregano, cesnak, škorica a bobkový list) a spolu varíme/dusíme cca hodinku. Občas premiešame a podľa potreby podlejeme vývarom. Myslím si, že tu platí to čo pri bolonskej, čím dlhšie sa varí tým lepšie, ale nikdy som to nenaťahoval na nejaké tri, štyri hodiny. Zväčša som ti robil do hodiny a pol.

  3. 3

    Ak je chilli moc riedke, necháme odkryté zredukovať. Na záver pridáme fazuľu a čokoládu a na miernom ohni necháme ešte cca päť, desať minút prevariť. Dosolíme alebo inak dochutíme podľa preferencií... Podávame dozdobené podľa chuti.

Diskusia k receptu

evanaaa
Už dávno som nerobila, ale sľubujem, že......no a konečne dám aj tú čokoládu, nech je to chutnejšie. Len čo dokúpim potrebné suroviny.....už na obrázku je to dosť lákavé. Vidím, že si pridal aj nejaký strúhaný syr, nie je spomenutý.....
bugout
@evanaaa áno je to chedar. Nie je však nevyhnutný je tam aj nakladané jalapenos a cibuľa.. Môžeš dať aj kyslú smotanu prípadne nachos... a ak máš rqda koriander tak určite aj ten. Dnes som nemal tak som nedal.
afataga
Moze byt, robim velmi podobne, ale cesnak davam cerstvy, skoricu nedavam. Ale ten syr mi tam fakt nepasuje.
bugout
@afataga niečo ma k tomu syru inšpirovalo, čo to si už nepamätám. Vôbec však nie je nevyhnutný, preto som ho ani nepísal... Za seba môžem povedať, že mne tam chutí, ale keby som ho nemal doma do obchodu kvôli tomu nepobežím.
chemik
Dodatečně si neodpustím dvě konstruktivní připomínky. Na talíři nejsou vidět ty černé fazole z vyfocené konzervy. K chilli con carne, ( já nedělám z mletého, ale na malé kousíčky nasekaného hovězího) s přídavkem chilli čokolády Lindt je ideálním doplňkem víno Carmenere. To bez Lindt chilli ani neotvírám.
1x bugout




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia