Grilovaná špargľa
Grilovaná špargľa

Grilovaná špargľa v pancette so zemiakovými rösti a s pošírovaným vajíčkom

Lukáš Kováčik
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 14. mája 2021
Grilovaná špargľa v pancette so zemiakovými rösti a s pošírovaným vajíčkom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
50 minút
príprava

Suroviny

300 g
150 g
z 1/2 citróna
4 ks
50 ml (8 % )
Rösti:
500 g
50 g
2 ks
Holandská omáčka:
1 ks
100 ml
z 1/2 citróna
50 g




Postup

  1. 1

    Bielu špargľu ošúpeme škrabkou a uvaríme domäkka v osolenej vode so šťavou z polovice citróna. Uvarenú špargľu zarolujeme do plátkov pancetty a grilujeme na panvici z oboch strán. Netreba pridávať tuk, dostatočné množstvo pustí pancetta.

  2. 2

    Rösti: Očistené zemiaky postrúhame nahrubo, prebytočnú šťavu z nich vyžmýkame, zasypeme zemiakovým škrobom a pridáme 2 vajíčka. Dochutíme soľou a korením a dôkladne premiešame. Do panvice vložíme okrúhlu formičku s priemerom cca 10 cm, do ktorej dáme zmes masla a oleja, necháme nahriať a lyžicou navrstvíme zemiakovú zmes a dobre utlačíme. Rösti opekáme z oboch strán dozlatista. Takto postupujeme, kým neminieme všetku zemiakovú zmes.

  3. 3

    Pošírované vajcia: Do hrnčeka dáme variť cca 200 ml vody a pridáme ocot. Keď voda zovrie, teplotu stiahneme na minimum a opatrne vyklepneme vajíčko do horúcej vody. Po chvíli pomocou lyžice oblievame vajíčko vodou. Varíme cca 4–5 minút na miernom ohni.

  4. 4

    Holandská omáčka: Žĺtok, vývar, šťavu z polovice citróna a soľ vyšľaháme metličkou vo vodnom kúpeli, pokiaľ omáčka nenapení a nezhustne. Odstavíme a primiešame cca 50 g studeného masla a dochutíme korením.

  5. 5

    Na upečené rösti položíme grilovanú špargľu s pancettou, navrch položíme pošírované vajíčko a pridáme omáčkou.

Diskusia k receptu