Orechová torta
Orechová torta

Orechovo-rumová torta, klasika starých mám

ami - bez fotkyami, 28. mája 2021
Orechovo-rumová torta, klasika starých mám
Foto: ami

Voľakedy som podobnú tortu jedla v tvare podkovy. Je plná orechov, čokoládového krému s vôňou rumu. Klasika, ktorú máme najradšej.

50 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
7 ks
200 g
100 g mleté
200 g
10 PL horúca
1/2 bal.
Plnka:
80 g
5 ks
štipka
500-750 g
230 g
2 bal.
2 PL
150 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme vodu. Prisypeme sypké suroviny a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, boky formy nevymasťujeme ani nevysypávame. Cesto dáme do formy a pečieme na 180 °C asi 40 min, potom znížime teplotu na 165 °C a dopečieme ešte asi 10 min.

  2. 2

    Plnka v mikrovlnke: Do misy, ktorá môže ísť do mikrovlnky rozbijeme celé vajíčka, pridáme štipku soli, kryštálový aj vanilkový cukor, krátko metličkami vyšľaháme do peny. Do inej misy dáme zmäknuté maslo (ja dávam 2 veľké a celkom to stačí, ak chcete krém pevnejší a viac, tak kľudne pridajte viac masla), trochu ho roztlačíme vidličkou a necháme na izbovej teplote. Keď máme vajíčka s cukrom vyšľahané do peny, misu dáme do mikrovlnky - nezakrývame. Nastavíme časovač na 5-7 minút (ja dávam 6 minút na 5 vajec) a zapneme. POZOR! Po každých 20 sekundách mikrovlnku otvoríme a zmes krátko prešľaháme metličkou. Nenechávať dlhšie v mikrovlnke, inak sa z toho stane sladká praženica. Toto opakujeme tých 5-7 minút.

  3. 3

    Do mikrovlnky potom dáme roztopiť čokoládu nalámanú v miske, alebo ju roztopíme nad parou. Následne rozmixujeme zmäknuté maslo a pridáme polovicu horúcej vaječnej zmesi (mala by mať hustejšiu konzistenciu, ale liať sa). Nič sa nezrazí. Pridáme roztopenú čokoládu a šľaháme, šľaháme. Druhú polovicu vaječnej zmesi necháme poriadne vychladnúť. Keď je už prvá polovica s maslom poriadne vyšľahaná (môže to dlhšie trvať), pridáme rum a vychladnutú druhú polovicu vaječnej zmesi. Šľaháme pokiaľ sa všetko nespojí.

  4. 4

    Upečený vychladnutý korpus prerežeme na 3 časti a naplníme. Občas ešte aj tortový korpus polejem cukrovou vodou zmiešanou s rumom, alebo nejakým sirupom ak máte, či kompótovou šťavou. Ale nemusí to byť poliate ničím. Natrieme vrstvu džemu a na to vrstvu plnky. Takto poskladáme celú tortu. Torta sa lepšie potiera ak je krém trošku vychladený v chladničke. Zdobenie torty je na vás.

Diskusia k receptu

haji
Pekná torta. Obdivuji postup zhotovení krému v mikrovlnce. Uf, tolik odvahy bych nenabrala, klobouk dolů, pokud to takto funguje hmm Rozměr formy by byl milý. Kaše z 5 vajec je počítána k 750 g másla a nebo na těch základních 500 g?
evanaaa
Robenie krému v mikrovlnke sa mi zdá prácne, ani by som to nevedela, radšej ručne, ale aj tak tortu robiť nebudem, stačí mi ju obdivovať, ale dala by som si kúsok z nej.....
používateľ nemá avatar
ami
ami
@haji (28.5.2021 19:54)

Dakujem :) forma 26cm. Maslo 2x 250g + 1x250g podla potreby. Ano dlho som robievala slahany nad parou a toto je ovela rychlejsie a rovnaky vysledok.
používateľ nemá avatar
ami
ami
@evanaaa (28.5.2021 20:54)

je to na kazdom, mne sa tento postup osvedcil, je to ovela rychlejsie ako nad parou a neboli tak ruka :) ale verim ze niekomu nemusi mikrovlnka vyhovovat.
používateľ nemá avatar
ami
ami
@haji (28.5.2021 19:54)

neskoro ale predsa :) rozmer formy 24 alebo 26cm (piekla som uz v oboch a nejak velky rozdiel to nebol). Masla staci aj 500g ale cim viac tym je krem pevnejsi, takze moze sa podla potreby pridavat este aj to tretie maslo. Ja vacsinou z toho tretieho dam uz len 1/3 a v pohode to drzi tvar.
1x haji
používateľ nemá avatar
ami
ami
@evanaaa (28.5.2021 20:54)

Veru ono sa to moze len zdat, ale v skutocnosti je to hotove do par minut, v porovnani s kremom nad parou ktory trva dlhsie. Ale kazdemu ako vyhovuje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia