Kuracie špízy
Kuracie špízy

Lahodné stredomorské špízy

siuuu - fotkasiuuu, 8. augusta 2021
Lahodné stredomorské špízy
Foto: siuuu

Jednoduché, farebné, rýchlo pripravené a chutné. Presne takéto recepty mám najradšej. V štýle stredomorskej kuchyne, ktorú mám rovnako veľmi rada. Zužitkovala som zvyšky Zobraziť celý popisJednoduché, farebné, rýchlo pripravené a chutné. Presne takéto recepty mám najradšej. V štýle stredomorskej kuchyne, ktorú mám rovnako veľmi rada. Zužitkovala som zvyšky z raňajok (odrezky paradajok, bazalkové pesto) a ešte sme si aj pochutili. Množstvá surovín neuvádzam, každý si jednoducho môže dať podľa seba.

10 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

 (bez kostí a kože)
 čerstvá
 strúhaný




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na kúsky veľkosti cca 2,5 x 2,5 cm. Papriku aj paradajky umyjeme a pokrájame - papriku na kúsky primeranej veľkosti, cherry paradajky na polovice. Sušenú šunku som pokrájala po dĺžke na pásy, ktoré som poskladala na menšie tvary. Pripravené suroviny som striedavo ponapichovala na kovové ihly. Kto chce môže pridať kúsky červenej cibule alebo šalotky, ja som robila bez.

  2. 2

    Na pekáč som dala papier na pečenie, uložila som špízy, pokvapkala som ich olivovým olejom a špízy som piekla v rúre na funkcii gril (najvyšší stupeň) spolu asi 25 minút. V polovici pečenia som ich otočila. Po upečení som ich pokvapkala bazalkovým pestom, ktoré som zriedila olivovým olejom. Poprášila som strúhaným parmezánom. Pesto bolo ochutené soľou a korením, aj sušená šunka a parmezán sú slané, preto som mäso už neochucovala soľou a korením, ale samozrejme každý si môže ochutiť podľa svojich chutí.

  3. 3

    My sme mali na večeru iba so šalátom, ale výborné budú aj s inou prílohou.

Diskusia k receptu

haji
Mně by moc chutnalo, příjemné suroviny, dobrý nápad a krásné foto!
joer
A čo je ako na tom stredomorské? Olivový olej? Pesto? Parmezán? Čakal by som nejaké plody mora a nie čo dom dal. Ale ináč chutné.
siuuu
@joer (9.8.2021 21:06)

Pokiaľ viem tak sušená šunka, bazalkové pesto, parmezán aj paradajky sú typické pre stredomorskú / taliansku kuchyňu ... nie iba plody mora.
joer
@haji (10.8.2021 09:39)
Vďaka za link. 7 rokov Taliansko-okolie Riminy. Takže ako zhruba viem aká je stredomorská strava. Na tom špíze by som miesto kuraciny/čo je také slovenské-keď neviem čo, zoberem kuracie prsia a niečo s toho bude/ očakával skôr jahňacinu, prípadne s tou šunkou kombinované s baklažánom, olivami. Že niekto niečo nagebrá olivovým olejom, dá tam pesto, paradajky ešte neznamená že je to stredomorské. Varím od 15 rokov a keď vidím tie dnešné TV relácie o varení tak sa len smejem. Ono slovenské tzv. špagety carbonara a origoš talianske je 100 a 1, v tom sa asi zhodneme, však? Prípadne boloňéze aby som bol trendový. Ale nekritizujem-ten špíz nemôže byť zlý, sú tam samé dobré veci. Len by som to nazval nejako ináč.
1x haji
kucharka
@joer (10.8.2021 10:00)
Možno @siuuu myslela oblasť stredozemia, časť katalánska. Tu sú kuracie špízy skoro na každom dennom menu. A zelenina už sa pridáva podľa sezóny.



joer
@afataga (10.8.2021 12:48)

Kuracie prsia boli myslené v konexte tzv slovenských kuchárov alebo tzv. celebrity v TV reláciách o varení. 90% z n ich začína- vezmeme kuracie prsia, lebo tým sa nič nepokazí. A recept je na svete, patlála-matlála a celebrita uvarila, ugrilovala, opiekla, orestovala a je za kuchárskeho guru. Viem že v recepte nie sú kuracie prsia. Pekný deň.
siuuu
@joer (10.8.2021 10:00)

Ten názov "stredomorské" mal byť v úvodzovkách, ktoré sa však v názve na Vareche nedajú použiť, preto to treba chápať nie ako typicky stredomorské jedlo, ale na spôsob resp. so surovinami (niektorými) typickými pre kuchyňu stredomoria - myslím si však, že je zbytočné sa tu vybíjať na jednom slovíčku, nikdy sa nedá vyhovieť všetkým - mne sa názov pre toto jedlo páči, a komu nie jeho vec - má na to právo.
siuuu
@afataga (10.8.2021 09:51)

Áno, chilli by bolo fajn - len ja nemôžem nič pikantné, preto taká "diétnejšia" verzia ;-)
siuuu
@afataga (10.8.2021 09:51)

Áno, chilli by bolo fajn - len ja nemôžem nič pikantné, preto taká "diétnejšia" verzia ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia