Bravčové mäso
Bravčové mäso

Šarišské rezne s hubami fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. septembra 2021
Šarišské rezne s hubami (fotorecept)
Foto: sracz

Rezne potria k milému spomienkovému jedlu, spravidla po nedeľňajšej „koscelkovej” polievke, mojej povojnovej generácie. Aj keď som rodom tvrdý hrdý Košičan, po meči patrím Zobraziť celý popisRezne potria k milému spomienkovému jedlu, spravidla po nedeľňajšej „koscelkovej” polievke, mojej povojnovej generácie. Aj keď som rodom tvrdý hrdý Košičan, po meči patrím pod Šarišský hrad, kde je moja dedovizeň. V malej železničiarskej vachtárni, som v rokoch 1954-64 strávil tie najkrajšie detské i chlapčenské roky, pod starostlivou rukou dedka Tatuša. Našiel som recept na tento variant rezňov. Autora nepoznám, tak Vám ponúkam verziu s kúpenými „pivničnými, či vrecovými, alebo pňovými” hubami.

4-6
porcie
30 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 000-1 200 g (plátky)
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby (jemná)
2-3 KL
3-4 PL (alebo kukuričný)
240-250 ml (pokrájaná)
6-7 ks (s vňaťou)
2-3 strúčiky
250-300 g čerstvé (šampiňóny crimini a portobello)
2-3 KL (z dubákov a shiitake húb)
300-333 ml
2-3 PL strúhaný (Le Gruyère)




Postup

  1. 1

    Bravčové plátky, 12-15 mm hrubé, som kúpil už nakrájané, tak som ich poumýval, osušil a porozkladal na celofánovú fóliu. Jemne som ich naklepal a po obidvoch stranách posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a prstami poprášil „kúpenskou” na jemno mletou mandľovou múkou. Takto pripravené som ich nechal chvíľu „odpočívať”,

    Šarišské rezne s hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    než som v hrnci s olejom do sklovita orestoval pokrájanú stredne veľkú cibuľu a zväzok mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami”.

    Šarišské rezne s hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne som na tejto cibuľovej „perinke” obojstranne na bielo opiekol plátky mäsa, postupne ich podľa potreby prekladal z „odpočívarne” a potom všetky

    Šarišské rezne s hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zakryl plátkami húb crimini a portobello, posypal čerstvo mletou rascou, borievkou (jalovcom), mletou sladkou paprikou a 2-3 PL jemnej mandľovej múky (keby som ju nemal, použil by som klasickú hladkú múku).

    Šarišské rezne s hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kompletnú zostavu som jemne premiešal a krátko (6-7´) podusil.

    Šarišské rezne s hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som po úroveň plátkov mäsa zalial kúpeným mäsovým vývarom a necelú hodinku nechal pod pokrievkou dusiť do mäkka.

    Šarišské rezne s hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver som šťavu zahustil i dochutil postrúhaným francúzskym syrom „Le Gruyère“.

    Šarišské rezne s hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plátky som podával so zemiakovou kašou, posypané strúhaným parmezánom (doma určite s údeným oštiepkom) a pokrájanou petržlenovou vňaťou.

    Šarišské rezne s hubami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Šarišská roláda, Šarišská loháza, Šarišský jablčník, Šarišská pochúťka v zemiakovej placke i Šarišský moravský vrabec už na našej „Vareške“ sú prezentované. Som hlboko presvedčený, že Vás osloví a hlavne, že Vám zachutí aj „Šarišský rezeň s hubami“. ...zvlášť, keď si ich pripravíte s čerstvými hríbmi, ktorých je na Slovensku aj teraz v jeseni nadostač.

    Šarišské rezne s hubami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík. Dostal si ma na lopatu tou mandlovou múkou. Určitě to časem vyzkouším. Škoda, kdyby jsi přidal recept už včera. Bo já se včera zbavila poslední části mandlovej múky do jogurtového koláča. Díky za inspiraci a novinku. Krásný den k vám!
dadenka
Mandľová múka? Tak tento recept určite vyskúšam. A poklona autorovi receptu za pridanú hodnotu krásnych spomienok z detstva.
chorvatka
fantastické : mandlova muka na Slovensku v receptoch z 50-tych rokov ? Urcite vyskusam, dnes som bola na hubach, je ich neurekom a bravcové mm rada v akejkolvek podobe. Vdaka, vdaka, vdaka Vam !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia