Bravčová krkovička
Bravčová krkovička

Krkovička s hubami zapečená pod syrom

afataga - fotkaafataga, 29. septembra 2021
Krkovička s hubami zapečená pod syrom
Foto: afataga

Ani som nemala v pláne to sem dávať, ale keďže huby rastú ako divé, možno niekoho inšpirujem, ak už nevie, čo s nimi. Zobraziť celý popisAni som nemala v pláne to sem dávať, ale keďže huby rastú ako divé, možno niekoho inšpirujem, ak už nevie, čo s nimi. Množstvá neuvádzam, dá sa prispôsobiť počtu obedujúcich a dá sa toho urobiť veľa, ak treba. Recept pochádza z mojej hlavy.

30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

 plátky
 čerstvé
 plátky




Postup

  1. 1

    Najskôr treba ísť do lesa a doniesť huby. V mojom prípade to boli dva druhy podpňovky/václavky a suchohríby.

    Krkovička s hubami zapečená pod syrom - obrázok 1
  2. 2

    Huby som pokrájala na menšie kúsky, treba vybrať také nie moc pekné. Malé pekné som naložila do octu, veľké rovné hlavy sme mali vyprážané, je to delikatesa. Huby som restovala na masti asi 20 minút až na tuk, aby sa voda vyredukovala. Ku koncu som pridala soľ a rascu.

  3. 3

    Plátky krkovičky som opiekla na masti a ukladala do pekáča, potom som ich osolila. Na každý plátok som dala pripravené huby. Na mäso som položila plátok syra. Syr by nemal byť moc výrazný.

  4. 4

    Do panvice, kde som opekala mäso som naliala cca 100 ml vody a zoškrabala výpek, tým som podliala mäso v pekáči. Piekla som cca 40 minút na 180 °C zakryté, potom 20 minút odokryté. To je všetko.

Diskusia k receptu

haji
Jojo, přetlak hub musí být radost. To už jeden jí huby s hubama haha Pěkný receptík, mně by moc chutnalo! Bod 1 beru celý a odtáhnu si ho do kuchyně!
sracz
Poznáme sa už naozaj dlho, teda aspoň tu na Varecha.sk, milá @Afataga a tak viem, že máš rada plody prírody aj vo svojej kuchyni! Z hĺbky duše Ti závidím, ale na druhej strane aj dožičím Tvoje možnosti a som rád, že sa s nimi podelíš aj s nami. Mám rád Tvoje, na výsosť chutné a dôslednosťou šikovnej gazdyňky a predvídavej domácej pani, zostavené recepty. Škoda len, že si tak "deľako", rád by som Ti vzdal zaslúženú pochvalo osobne "per huba", s kyticou v ruke. Maj krásne dni a užívaj si v pohode všetko, čo sa Ti páči i čo Ti urobí radosť! Ani tento Tvoj rcp nevybočuje z Tvojeho štandartu a inšpiruje ku kopirajtu aj v mojej domácnosti. Milujem podpinky_václavky_podpňovky (škoda len, že tu ich nieto) vďaka ich univerzálnemu použitiu. P. S.: dovolím si, bez urážky, ponúknuť super_rýchle spracovanie nadmernej úrody podpňoviek. ad 1.) dôkladne umyť, napevno poukladať do 300 ml zaváracích pohárov, zasypať PL soli, z vodovodu zaliať studenou vodou a krátko sterilizovať (5÷7´ od zvretia vody). Pred použitím obsah vyliať do sitka a prepláchnuť pod tečúcou vodou a použiť podľa potreby. ad 2.) očistiť, umyť, krátko obvariť a zahorúca uložiť do zaváracích fliaš, otočiť víčkom nadol na "huňatú deku", zabaliť a nechať do rána vychladnúť. V obidvoch variantoch vydržia v komore aj do úrody v druhom roku. Ja mám úspešne vyskúšané obidva varianty! So susedom Dušanom Tažikom, riaditeľom výroby košického divadla, sme svojho času nazbierali plný kufor "totalitného cadillacu" t. j. Volgy a obidvaja po dva koše a zviazané teplákové blúzy i nohavice, v okolí obce Nižná Myšľa.
helena64
Ďakujem za pripomenutie. Už som to dlho nerobila. Tiež robím tak, ale z húb si urobím praženicu s niekoľkými vajíčkami, pridám na tenko nakrájanú údenu klobásku a trochu petržlenovej vnati, posypem strúhaným syrom a ostatné ako udáva Aftaga.
afataga
@helena64 (2.10.2021 16:49)

Nam prazenica s masom nechuti a klobasu by som urcite nedala, prebije chut hub. Ale ked vam to tak doma chuti, tak OK. Skus niekedy takto a porovnas rozdiel.
mijaita
Maso, syr a houby je vyborna kombinace. Luxusní maso, luxusní recept. Za 1 s * :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia