Hubová fašírka
Hubová fašírka

Hubník s bielou omáčkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. októbra 2021
Hubník s bielou omáčkou (fotorecept)
Foto: sracz

Ferkóóó, poď k nám, robila som fazuľovú a Ágika ju nechce jesť! Kričala Marikanéni z balkóna. Pomohol som a zajedal hubníkom. Robila ho najchutnejší Zobraziť celý popisFerkóóó, poď k nám, robila som fazuľovú a Ágika ju nechce jesť! Kričala Marikanéni z balkóna. Pomohol som a zajedal hubníkom. Robila ho najchutnejší a po nej aj jej dcéra, ktorá to naučila aj mňa. V 50.-80. rokoch v košických VSS blokoch sa varilo vo veľkých hrncoch. Aj pre kamarátov a spolužiakov, ako veľká rodina, bez rozdielu pohlavia. Dvere boli vždy otvorené a stôl prestretý pre príchodzích. Dnes sa už takéto zvyky nenosia, na všetko sa zabudlo! ... osirel aj náš agátový dvor i naše bloky.

6-8
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

100-150 ml (alebo slnečnicový)
240-250 ml
12-16 ks
600-700 g čerstvé (crimini)
3-4 PL
150-200 ml (alebo čerstvý, mrazený)
Koreniny:
1 KL čerstvo mletá
2-3 KL domáca
1 ČL
1 KL
2-3 KL
Na dokončenie:
2-3 ks
3-4 ks staršie
240-250 ml vlažné
2-3 ks
240-250 ml postrúhaný
5-6 strúčikov
3-4 PL
3-4 PL
Biela omáčka:
2-3 PL
2-3 PL
2 PL
500-600 ml studené
1 ČL
1 ČL
1 ČL
240-250 ml




Postup

  1. 1

    ... tak akosi to vyzeralo v mojich rodných Košiciach pod strieškami „pľacu“ pri Dominikánoch.

    Hubník s bielou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do pracovnej misky som vložil kúsky starších rohlíkov a zalial ich vlažným mliekom. Na kukuričnom (alebo slnečnicovom či bársakom rastlinnom) oleji som orestoval pokrájaný pór (bielu i zelenú časť) a dva zväzky mladej cibuľky aj so zelenými „pierkami“,

    Hubník s bielou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vložil pokrájané čerstvé huby, žiaľ v tunajších podmienkach som odkázaný iba na crimini, hlivy, šampiňóny či portobello), ale doma na Slovensku to teraz rozvoniava paletou jesenných húb, takže máte na výber od hríbov, cez podpňovky a pôvabnice fialové i dvojfarebné, až po strmuľku inoväťovú a hlivy. Po premiešaní a krátkom ohriatí som pridal pokrájané plátky čerstvého masla,

    Hubník s bielou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zväzok pokrájanej petržlenovej vňate (keby som mal, tak uržite aj 2-3 na „C-čka“ pokrájané stonky zeleru a všetky koreniny uvedené v zostave. Vy použijete podľa vlastných chutí, možností a výberu, ale ja všetky jedlá s hubami zvýrazňujem čerstvo mletou borievkou (jalovcom).

    Hubník s bielou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po premiešaní som do zmesi pridal aj zvyšok sterilizovaného hrášku a komplet preložil do

    Hubník s bielou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pracovného „vajndlingu“, pridal dve celé vajíčka, kúsky rohlíkov „vytlačených z mlieka“, dva postrúhané žlté zemiaky, hrnček postrúhaného eidamu, pretlačené strúčiky cesnaku, 3 PL oleja a komplet jemne zmiešal. Podľa potreby dosolil a dolial mliekom z vytlačených rohlíkov.

    Hubník s bielou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Znes som preložil na vymastený pekáč, naolejovanými rukami vytvaroval „valček“, posypal ho jemnou strúhankou a mandľovými plátkami, vložil do rúry rozohriatej na 180 °C (350 °F) a piekol 45 minút.

    Hubník s bielou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bielu omáčku som pripravil veľmi jednoducho. Do rajnice som vložil po dve PL oleja, masla a hladkej múky, na polovičnom ohreve zmiešavaním urobil voňavú zápražku „béžovej“ farby (keď sa v nej začali objavovať dierky, bola hotová), pomaly, neprestávajúc miešať kuchynskou metličkou, do nej vlieval 500 ml studeného plnotučného mlieka a po zhustnutí pridal soľ, mleté biele korenie a ½ čerstvo mletého muškátového orieška. Napokon kúsky zo „štangličky“ kozieho syra, mletý parmezán a hustú kyslú smotanu; celé to trvalo asi 15 minút.

    Hubník s bielou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    „Krajec" hubníka poliaty bielou omáčkou, som podával s francúzskou bagetkou, môže byť ako predjedlo a so zemiakovou kašou (pyré), alebo inak pripravenými zemiakmi, ako hlavné jedlo,

    Hubník s bielou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ako pre moju polovičku s kytičkou vo sviatok Márie, jej patrónky a patrónky Slovenska.

    Hubník s bielou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

nephilim
Pripomenuli ste mi detstvo. Tatko bol vášnivý hubár. Zbieral. Nejedol ich. Brat tiež rád "hubuje". A taktiež ich neje. The chase is better than the catch. Že baví ho hľadať, ale nie jesť. Ja huby rada. Ako malá som kradla z tanierov huby z kapustnice. Vianočnej. Ale pečeň už nepustí. Zbohom, hubová praženica. Zbohom, hubník. Vyprážané dubáky. Omáčka z modrákov. Zbohom, bedle. Kuriatka. Jelenky. Šampiňóny. Suchohríby. Plávky. Včera som skypovala s mamou+bratom. Vybrali sa "hubiť." Nepochodili. Že nerastú. Vraj sucho a chlad. Brat zas hviezdil: "Hlavne, že na záhrade máme masliakov a pečiarok plnú r*ť. Ale nié, my sa trepeme do hory."
terinka55
Fajnový recept, aj pre oko. Varený od srdca, okorenený krásnymi spomienkami. Ďakujem, vždy sa rada pristavím…. Cítiť človečinu a to sa už dnes ako nenosí, škoda.
izabella929
Tak v tomto si predomnou...ešte takú hubovú fajnotku so nepiekla...musím vyskúšať...vymýšľadlo si riadne..))
marienka44
Myslim si, ze by bolo vhodnejsie pre lepsi tvar hubovu zmes piect v hrantiku na biskupsky chlieb alebo srnci chrbat. Recept je vyynikajuci, ale nemam cerstve huby a som na navsteve v Nemecju u dcery v Bavorsku. Takze len pozriet tvoje obrazky a pokochat sa. :-)
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia