Šošovica s plackami
Šošovica s plackami

Čierna šošovica so zelerovými plackami

blissofplants - fotkablissofplants, 18. októbra 2021

Recept na placky mám z anglického časopisu, iba som ho preložila , len keďže Angličania robia všetko opačne??, v postupe je napísané, že Zobraziť celý popisRecept na placky mám z anglického časopisu, iba som ho preložila , len keďže Angličania robia všetko opačne??, v postupe je napísané, že sa zeler najprv uvarí vo vode a potom strúha tak som to aj urobila, hmm nabudúce ostanem pri našom postupe, pri varení sa zbytočne stratia vitamíny?‍♀️ takže kľudne strúhajte surovú zeleninu? ohľadom chuti, keďže zeler má dosť výraznú chuť, ja by som ešte pridala viac zemiakov, pre mňa chuť toho zeleru bola dosť výrazná.

25 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Šošovica:
1 PL (podľa vlastného výberu)
1 ks
2 strúčiky
1 ks
1 ks
za hrsť
200 g (namočená cez noc vo vode)
50 ml
800 ml
Na ozdobu:
 (semienka)
Zelerové placky:
1/2 ks
1 ks veľký
3 PL
 (na vyprážanie)




Postup

  1. 1

    Zohrejeme si olej v hrnci. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, nakrájaný stonkový zeler, mrkvu, karí listy, paradajky a podusíme niekoľko minút.

  2. 2

    Pridáme opláchnutú vopred namočenú šošovicu, zalejeme vodou, privedieme k varu, hrniec prikryjeme a varíme zhruba 20 minút.

  3. 3

    Ochutíme, pridáme paradajkové pyré a varíme. kým šošovica nezmäkne.

  4. 4

    Zelerové placky: Očistený na polovicu rozkrojený zemiaky a očistený a na 4 cm kúsky nakrájaný zeler uvaríme vo vode zhruba 10-12 minút. Necháme vychladnúť.

  5. 5

    Po vychladnutí zeleninu nastrúhame do misky, dobre ochutíme a zmiešame s kukuričnou múkou.

  6. 6

    Vytvarujeme placky (malo by ich byť 8 ks).

  7. 7

    Zohrejeme si olej v panvici a placky z oboch strán opražíme do zlatista.

Diskusia k receptu

farbuska
V špajzovej skrini sa už nejaký čas povaľuje škatuľa s čiernou šošovicou, v chladničke je veľká zelerová buľva. Použijem podľa tohto sympatického receptu. Vďaka za inšpiráciu. :)
mijaita
S radostí udelam. Jen nechapu, proc macet belugu? Je uvarena za 20min!
blissofplants
@mijaita (18.10.2021 22:02)

Namočením strukovín sa zlepší ich stráviteľnosť a taktiež výživová hodnota strukovín🙂takže nie je to len o tom že sa skôr uvaria..ale je to samozrejme na tebe, ako chceš😉maj krásny večer
mijaita
@blissofplants (19.10.2021 17:56)

Jasne, ja jsem take zkusila namocit, ta nemacena mi chutna mnohem vic, varim ji pomerne casto a mam ji rada. Na tenhle recept se moc tesim!
mijaita
Granatove jablíčko jsem nahradila záměrně pečenou paprikou. Placičky jsem upekla v troubě. Vytunila jsem chili cesnekovym olejem. Vyborne to bylo. díky za fajn recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia