Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. októbra 2021
Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou (fotorecept)
Foto: sracz

...alebo aj, ak sa Vám tak viac páči, obrátené rizoto z Košíc. Je v ňom viac mäsa, ako ryže. Vo svojom živote som Zobraziť celý popis...alebo aj, ak sa Vám tak viac páči, obrátené rizoto z Košíc. Je v ňom viac mäsa, ako ryže. Vo svojom živote som poznal iba troch „mäsožravcov“, dávajúcim prednosť tomuto variantu. Môj predobrý otec Tati, B. P., dcérka Angelika a aj môj veliaci maršál admirál, teda moje krajšie a sladšie JA a hlavne „ta moja prišahana, ... ta ňe?!“ Pomaly sa doplazujem k mojej ¾ storočnici, ale podnes si netrúfnem uvariť rizoto s perkeltovom základe. Ale zato domáci chren s cviklou pri stolovaní nesmie chýbať.

6-8
porcií
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

5-6 PL
10-12 ks
1,2 - 1,5 kg
2÷3 strúčiky
4 ks
2-3 ks väčšie
2-3 ks
podľa potreby
podľa chuti
2-3 KL (Calabrian)
2÷3 KL
2÷3 KL
1- 1,2 l
1 KL
240-250 ml (alebo podľa výberu)
2-3 KL
480-500 ml horúca
240-250 ml




Postup

  1. 1

    Toto všetko a ešte koreniny, vývar, zostava na prípravu ryže, sterilizovaný hrášok a doplnky na servírovanie hotového „diela“.

    Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som kúpil už pokrájané, takže ho stačilo iba umyť a nechať odkvapkať. Pokrájal som hrubostenné papriky (tentoraz červenú, oranžovú, zelenú a žltú), paradajky a stonkový zeler. V rajnici na slnečnicovom oleji som krátko orestoval pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s jej „zelenými pierkami“.

    Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne som pridal mäso, nechal ho „zatiahnuť“ a posypal pokrájanými strúčikmi cesnaku.

    Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po premiešaní a opätovnom krátkom (2-3 minúty) orestovaní nasledovali soľ, čerstvo mleté korenie, talianske sterilizované štipľavé papričky (Chopped Calabrian Peppers), ale aj domáci silný Števo alias „erős Pista“ splní požadovanú funkciu, korenie na mäso „Nahrin“ a mletá sladká paprika.

    Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po premiešaní a spojení chutí som tento základ zalial hovädzím vývarom, na urýchlenie zmäknutia mäsa pridal zarovnanú mocca lyžičku jedlej sódy bicarbony a varil asi 96 minút. Priebežne som mäso podlieval vývarom tak, aby po uvarení bola tekutina centimeter nad „perkeltom“.

    Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pred jeho dovarením som zvlášť pripravil ryžu (rajnica s PL oleja, popražiť ryžu, zaliať dvojnásobkom horúcej vody, pridať KL soli i PL masla a prikrytú uvariť). Preložil ju do hrnca s perkeltom, zmiešal všetko spolu s hráškom a

    Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    servíroval bohato posypané strúhaným tvrdým syrom (údeným oštiepkom) a pokrájanou petržlenovou vňaťou.

    Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    S domácim strúhaným chrenom s cviklou takáto „ryža v hovädzom mäse“ chutí najlepšie.

    Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A jeseň s „indiánskym letom” opäť predstavuje svoju paletu farieb.

    Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept a ještě krásnější fotečky, vždy přidáváš bonus a pohlazení duše. Na dálku zdravím, pohodové dny!
1x sracz
izabella929
Zaujímavý a na suroviny bohatý recept..hovädzie mäsko je u nás veľmi obľúbené, zvlášť keď ho dlhšiu dobu nakupujem u skvelého farmára..také mäsko je výborné s každou zeleninou...nechám sa pozvať k tvojmu stolu..
2x sracz a haji
evanaaa
Výborne navarené, vidím, že dávaš aj veľa papriky a dokonca obohatil strúhaným syrom.....aj nám chutí rizoto a dokonca som pred pár dňami rozmýšľala, či ho nespraviť, lebo mám dosť hovädzieho, ktoré potrebujem minúť. No ja dávam ryžu priamo do mäsa, ona nasiakne tou šťavou a je chutnejšia. A aj zeleninku k tomu, aby bolo bohatšie. Takže, nabudúce bude aj u nás.
2x sracz a haji
cesminaz
Takéto lúbime, varím niečo podobné , ale ja dávam len hrášok, paradajky a papriku :-) A ja tú ryžu uvarím rovno v tom perkelte, ked už je mäsko mäkké vtedy ju pridám a pomaly dovarím, nech vpije šťavu. A potom si každý svoju porciu posype strúhaným syrom :-)
2x sracz a haji
sracz
Véééľmi pekne Vám ďakujem dievčence milé, Kukučky okaté a štebotavé za komenáre s vrelými hrejivými slovami. Želám Vám pekné pohodové dni, plné obdivov "galantérnych" a vždy usmievavých obdivovateľov!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia