Jablkový koláč
Jablkový koláč

Apple Pie podľa Mariny Laduda videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 13. novembra 2021

Speváčka a skladateľka Marina Laduda nám upiekla tradičný americký Apple Pie, ktorý však môžete naplniť aj mrazenými čerešňami, marhuľami, broskyňami alebo jahodami.

40 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
390 g (3 šálky)
1 ČL
2-3 PL
120 ml ľadová
Jablková náplň:
6-8 ks stredne veľké
2-3 hrste
165 g
1/2 - 1 ČL (alebo citrónová štava)
1 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
Na potretie:
1 ks
2 PL
Na posypanie:
 (alebo kryštálový)




Postup

  1. 1

    Maslo nakrájame na kocky a dáme do chladničky. V mise kuchynského robota zmiešame múku, cukor a soľ. K múčnej zmesi pridáme nakrájané studené maslo a na pomalej rýchlosti vymiešame cesto. Počas miešania pridáme do cesta ľadovú vodu. Vymiesené cesto rozdelíme na dve časti, ktoré uložíme na 40 minút do mrazničky, alebo na 2-6 hodín do chladničky.

  2. 2

    Kým sa cesto chladí, pripravíme jablkovú plnku. Očistíme a nakrájame jablká na 1/2 cm hrubé mesiačiky. Najlepšie je použiť kombináciu jabĺk Granny Smith a Pink Lady, alebo Gala pre vyváženú hladinu sladkokyslej chuti. K nakrájaným jablkám pridáme cukor, ocot, škoricu, kardamóm, zázvor, muškátový oriešok a dobre premiešame. Na koniec k jablkám primiešame múku.

  3. 3

    Cesto vyberieme z mrazničky a necháme postáť, aby sa dalo vaľkať. Jednu časť cesta rozvaľkáme do tvaru kruhu na hrúbku približne 3 mm. Cesto opatrne vložíme do koláčovej formy a vytvarujeme boky. Cesto vidličkou popicháme a formu s cestom dáme do chladničky, kým nespracujeme druhú časť cesta.

  4. 4

    Druhú časť cesta vyvaľkáme a pokrájame na 3 cm široké pásy. Vychladnutý koláčový základ vyberieme z chladničky, rozvrstvíme jablkovú plnku a zakryjeme pripravenými pásmi cesta, ktoré navzájom prepletieme do tvaru mriežky. Z koláča odrežeme prebytočné cesto.

  5. 5

    Koláč potrieme vajíčkom rozšľahaným s 2 PL mlieka. Posypeme škoricovým cukrom a pečieme v rúre predhriatej na 190 °C približne 40 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia