Bravčový bôčik
Bravčový bôčik

Bravčový bôčik s haluškami s kyslou kapustou

Patrik Stupňan
šéfkuchár hotela Lesná v Starej Lesnej, 2. decembra 2021
Bravčový bôčik s haluškami s kyslou kapustou
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

850 g
Halušky s kyslou kapustou:
1 kg
500 g
2 ks
600 g
300 g
25 g
150 g
Slaninový prach:
100 g
Horčicová majonéza:
3 ks
150 g
250 g




Postup

  1. 1

    Bravčový bôčik nakrájame na menšie kusy, osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Podlejeme vodou, prikryjeme a pomaly pečieme pri 80 stupňoch 72 hodín.

  2. 2

    Potom ho vyberieme, horúci zaťažíme a necháme vychladnúť v chladničke 24 hodín. Pred podávaním bôčik opečieme z každej strany dozlatista a posypeme slaninovým prachom.

  3. 3

    Kyslú kapustu pokrájame, do hrnca dáme cukor a skaramelizujeme ho. Potom doň pridáme olej a cibuľu nakrájanú najemno. Opražíme dozlatista, pridáme slaninu nakrájanú na malé kocky a opražíme. Do zmesi pridáme kyslú kapustu a dusíme domäkka. Na konci dochutíme soľou a korením.

  4. 4

    Na halušky nastrúhame surové očistené zemiaky, pridáme 2 vajíčka, soľ a hladkú múku. Cesto musí mať redšiu konzistenciu. Z cesta hádžeme do hrnca s vriacou vodou halušky a necháme variť, až vyplávajú na povrch. Keď sú halušky hotové, scedíme ich, pridáme do kapusty a premiešame.

  5. 5

    Slaninový prach vyrobíme tak, že nakrájame slaninu na malé kocky a necháme ju vypiecť na panvici, aby bola úplne tvrdá. Potom ju vysušíme v rúre a rozmixujeme na prach.

  6. 6

    Na prípravu horčicovej majonézy použijeme 3 vajíčka a za stáleho miešania pridávame olej, až vznikne majonéza. Do hotovej majonézy pridáme horčicu a zamiešame.

Diskusia k receptu

evanaaa
72 hodín mať zapnutú rúru by som si netrúfla z viacerých dôvodov, myslím, že sa to dá aj rýchlejším tempom a spôsobom, alebo vôbec....už tu jeden recept na tých 72 hodín je.
leaela
No mne sa nezda ten pomer krumlov a muky v tomto pripade,ale ved sa mylit mozem a aj sa priucim niecomu novemu :-)))))
Pozdravujem vas v tychto tazkych casoch priatelia ;-)
chemik
@boxik (3.12.2021 15:29)

Spínání termostatu pro udržení stálé teploty 80°C bez provozu ventilátoru je opravdu jen občasné. Když se víko pekáče utěsní alobalem a silikonové těsnění trouby je nepoškozené, může být celková spotřeba proudu nižší než při pečení krkovičky při 200°C v odkrytém pekáči a nemoderní troubě.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia