Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzie s kôprovou omáčkou inak

Zuzana Sisáková
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno & Tapas v Poprade a spoluautorkou projektu LadyChef, 1. decembra 2021
Hovädzie s kôprovou omáčkou inak
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4-6
porcie

Suroviny

Mäso:
500 g
1 ks
1 ks
1 ks
1 stonka
2 ks
4 guľôčky
7 guľôčok
1 PL
Omáčka:
100 g
3 PL
500 ml (33 %)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
 čerstvý
Kysnuté cesto na knedle:
160 ml
8 g
10 g
240 g
120 g
1 ks
4 g
 (na potretie)




Postup

  1. 1

    Očistenú zeleninu vložíme do hrnca so studenou vodou, pridáme koreniny a soľ a keď voda zovrie, vložíme mäso, je potom šťavnatejšie. Varíme 1,5 hodiny, aby zmäklo. Po vychladnutí uvarené mäso nakrájame na malé kúsky.

  2. 2

    Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie s cukrom, štipkou múky a necháme vzísť kvások, ktorý potom vlejeme k suchým ingredienciám. Pridáme vajíčko a vypracujeme vláčne cesto. Dáme vykysnúť. Vykysnuté je, keď zdvojnásobí objem.

  3. 3

    Vykysnuté cesto dáme na dosku, rozdelíme na 4–6 rovnakých dielov. Z každého urobíme hrubšiu placku, naplníme ju uvareným mäsom a urobíme bochník. Naplnené bochníky ukladáme na pomúčenú dosku spojmi dolu a necháme ešte 40 minút kysnúť. Potom dáme bochníky variť do osolenej vody a varíme 12 minút. Ideálne je ich počas varu otáčať, aby sa bochníky uvarili rovnomerne. Po uvarení ich hneď poprepichujeme a natrieme olejom, aby zostali hladké.

  4. 4

    Pripravíme omáčku. Maslo rozpustíme, pridáme doň hladkú múku, chvíľu opražíme a vlejeme smotanu. Dochutíme soľou, cukrom a octom a necháme zovrieť. Na záver vmiešame nasekaný kôpor a odstavíme.

  5. 5

    TIP: Mäso je ideálne uvariť deň vopred a nechať vychladnúť vo vývare. Vtedy je ešte šťavnatejšie.

Diskusia k receptu

chemik
Nápad je to bezva, ale vláknité přední hovězí maso, které vždy leze do zubů bych semlel na hrubo a až potom jím knedle naplnil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia