Salámový šalát
Salámový šalát

Neapolský šalát fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 9. decembra 2021
Neapolský šalát (fotorecept)
Foto: kimlo

Prečo neapolský, to neviem, asi kvôli paradajkovému pretlaku, ktorý tam ide. Ale je výborný, či už s pečivom alebo na chlebíčky, hrianky, alebo ako Zobraziť celý popisPrečo neapolský, to neviem, asi kvôli paradajkovému pretlaku, ktorý tam ide. Ale je výborný, či už s pečivom alebo na chlebíčky, hrianky, alebo ako súčasť pohostenia návštevy alebo oslavy. Dal som ochutnať kolegom v práci, hneď pýtali recept... tak ho ponúkam aj sem.
Zdroj: internet

30 minút
príprava

Suroviny

450 g
170 g
100 g
100 g
80 g
1 strúčik
20 g
60 g
80 g
15 g
10 g
8 g
1 KL




Postup

  1. 1

    Mäkkú salámu pokrájame na rezance. Ja kupujem bravčovú Lyoner, s tou mám pri šalátoch najlepšie skúsenosti a obsahuje 84 % mäsa. Tiež zaváranú kapiu nakrájame na rezance. Uhorky, cibuľu, a feferónky nakrájame na drobno. Cibuľu sparíme, prelejeme ju na sitku vriacou vodou, potom prepláchneme studenou a necháme vychladnúť. Má lahodnejšiu chuť a je lepšie stráviteľná pre tých čo ju nemajú radi. Cesnak prelisujeme.

    Neapolský šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko dáme do misky, pridáme horčicu, pretlak, olej a ostatné prísady.

    Neapolský šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko dôkladne premiešame a dáme do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc, aby sa prepojili chute.

    Neapolský šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pred podávaním doporučujem ešte premiešať, lebo šťava a nálev by zostali na dne misy. Podávame s pečivom.

    Neapolský šalát (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kvakac
Ďalšia dobrota pre moje banďero. Že si sa rozbehol kamarát, ale tomu som veľmi rád. Sú to jedla, ktoré mám rád.
bugout
Vidím to na nedeľné raňajky (vlastne možno aj sobota, uvidím zajtra).... Mne to evokuje čo som tu raz riešil ten tatranský šalát, len chýba syr. Apropo toto nie je ten sľúbený normovaný recept, však @kimlo ?
kimlo
@haji (9.12.2021 15:26)
Vďaka z reakciu, je to fajn šalát a hlavne univerzálny.
1x haji
kimlo
@kvakac (9.12.2021 15:49)
Vyskúšaj a neobanuješ! Určite ho budem robiť častejšie, vraj je super aj na hriankách.
kimlo
@bugout (9.12.2021 17:03)
Vďaka za reakciu, určite vyskúšaj. Nie je to ten normovaný recept, nikde v tých receptúrach som ho nenanšiel. Ale vraj v Čechách s podával v reštauráciách na topinkách pod názvom Polír, pod názvom Neapolský sa objavil s nástupom obchodného reťazca Globus.
bugout
Štvrtok sa s piatok stretol a máme tu sobotu a šalát už odpočíva v chladničke a čakať na svoju príležitosť... Akurát som stiahol všetko tretinu okrem mäsa. Mäsa som dal 200g a 100g tvrdého syru.... Tak uvidíme


bugout
Šalát je výborný a s pridaným syrom je skoro presne ako tatranský. Je to príjemná zmena oproti šalátom na báze majonézy. Jednu drobnú otázku mám. Nikdy som neriešil či mám doma olej slnečnicový alebo repkový. Je v tom nejak rozdiel? Myslím hlavne v chuti, alebo tak.


2x haji a kimlo
kimlo
@bugout (12.12.2021 13:32)

Ďakujem za ohlas, som rád že šalát chutil. Pridaním syra sa určite nedá nič pokaziť. Ja sa chystám na ďalšiu várku, už mám suroviny pripravené… 😋
1x bugout
bugout
Keďže robím šalát opakovane idem doplniť pár postrehov vrátane zodpovedania otázky čo som tu sám položil 😂. Prvý krát som použil pretlak podravka (konzerva) a olej repkový. Druhý krát som použil pretlak čo kupujem v DM je v tube (čo mi vyhovuje viac ako konzerva) a olej slnečnicový. Chuťovo je to teraz naozaj o poznanie lepšie (aj prvý krát bol šalát výborný) a to ešte nie je uležaný. A ešte jednu drobnosť som si všimol. Prvý krát sa olej s pretlak nejako nechcel spojiť, teraz som ho krásne vymiešal do kompaktnej zmesi.
2x kimlo a haji
kimlo
@marianne (23.12.2021 19:03)
Šalát je naozaj výborný, už som ho robil viackrát, na Silvestra s ním budeš mať určite úspech… príjemné sviatky všetkým.
kimlo
@bugout (26.12.2021 16:13)
Ja dávam pretlak z konzervy, hlavne nech je hustý. A olej slnečnicový. Každý normálny pretlak by sa mal dať rozmiešať v oleji. Značku podravka nekupujem. :-)
marianne
No konečne, už ma to orezávanie n.... ra.. Ďakujem:-) , dnes som ho robila už druhý krát...
1x kimlo
kimlo
@marianne (18.1.2022 17:11)

Ďakujem za foto a pripomenutie, som rád že chutilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia