Bezlepkové sušienky
Bezlepkové sušienky

Arašidové sušienky bez lepku s čokoládovou plnkou

novalim - fotkanovalim, 20. januára 2022. Komerčný recept.
Arašidové sušienky bez lepku s čokoládovou plnkou
Foto: novalim

Kto by si dal arašidové sušienky bez lepku plnené čokoládovou plnkou? Krehký koláčik, ktorý si u nás pečieme vždy po vianočných sviatkoch. Vtedy Zobraziť celý popisKto by si dal arašidové sušienky bez lepku plnené čokoládovou plnkou? Krehký koláčik, ktorý si u nás pečieme vždy po vianočných sviatkoch. Vtedy totižto objavíme doma zabudnuté arašidy, ktoré už nikto nechce jesť. A nie je lepší spôsob, ako ich pridať do cesta na tieto chutné sušienky.
Zdroj: www.novalim.sk

80 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová)
100 g bez soli, opražené, mleté
150 g (alebo rastlinný tuk)
100 g
1 ks
Na plnku:
200 g
250 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme základ na plnku. Smotanu necháme zovrieť a zalejeme ňou na drobné kúsky nasekanú horkú čokoládu. Miešame, až kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom tento základ na plnku necháme vychladnúť. Je dôležité, aby bola plnka riadne studená, než ju budeme spracovávať ďalej.

  2. 2

    Bezgluténovú múku Promix PK špeciál (alebo PK) zmiešame s mletými opraženými arašidmi a preosiatym práškovým cukrom. Pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo (alebo rastlinný tuk) a vaječný žĺtok. Vymiesime na hladké a kompaktné cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chlade asi pol hodinu odpočinúť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a pripravíme si plech na pečenie, na ktorý dáme papier na pečenie.

  3. 3

    Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, na doske, ktorú sme zľahka pomúčili bezlepkovou múkou, ho vyvaľkáme na tenko (asi na 2-3 mm) a potom z neho vykrajujeme kolieska. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Popicháme ich vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre asi 12 minút, kým sa nezačnú sfarbovať do zlatista. Arašidové sušienky bez lepku necháme vychladnúť na mriežke.

  4. 4

    Základ na plnku vyšľaháme s mixérom do krémova (ak je príliš tuhý, pridáme ešte trochu studenej smotany alebo mlieka). Pomocou zdobiaceho vrecka ho nanášame na sušienky. Vždy dve spájame pomocou plnky. Sušienky sú po naplnení chrumkavé, ak ich necháme cez noc odstáť, budú mäkšie.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia