Americké lievance

jankadomka - bez fotkyjankadomka, 19. januára 2022

Recept na 6 lievancov o priemere 16 cm.

6
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
400 ml
2 ks
85 g rozpustené
1 bal.




Postup

  1. 1

    V jednej miske vytvoríme sypkú zmes - zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Potom oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky zmiešame spolu s mliekom a rozpusteným maslom, čím nám vznikne tekutá zmes.

  2. 2

    Tekutú zmes vlejeme do sypkej a dobre premiešame. Na záver zľahka pridáme vyšľahaný sneh. Pozor, aby sneh nepadol. Cesto ma takú skôr redšiu konzistenciu. Ale na panvici sa nebude liať ako typické palacinkové cesto.

  3. 3

    Rozpálime si panvicu a potrieme ju troška maslom, aby sa lievance neprilepovali. Ak máte dobrú panvicu, tento krok kľudne vynechajte. Na začiatok musí byť panvica dobre rozohriata, ale tesne pred tým ako začnete robiť lievance, tak stiahnite na malý plameň. Rozlejeme trocha cesta a prikryjeme pokrievkou a pomaly necháme opekať, cca 2 minúty. Dajte pozor, aby ste nezačali skoro s obracaním. Ideálny čas na otáčanie je vtedy, keď na vrchu uvidíte už jemne upečené cesto s bublinkami. Vtedy je už čas na otočenie. Preto sa opeká na menšom plameni, aby sa cesto stihlo tak do 1/3 upiecť a nepripálilo sa zospodu. Druhú stranu už môžeme opekať kratšie.

  4. 4

    Typické americké lievance sa podávajú s javorovým sirupom. Je to naozaj bomba ? Ale fantázií sa medze nekladú a kľudne si ozdobte ako len chcete. Ovocím, čokoládou, dokonca sme rozmýšľali aj nad slanou alternatívou, keďže do cesta sa nepridáva žiaden cukor.

  5. 5

    Tak verím, že aj Vám sa vydaria a budú rovnako chutné ak nie lepšie, ako tieto naše ?

Diskusia k receptu

evanaaa
Nielen americké, ale aj naše, slovenské sa takto robia, (ak nerobíme kysnuté), aspoň ja takto robím, zvlášť žĺtka a aj sneh z bielkov. A dajú sa aj ochutiť, napríklad nastrúhaným jablkom do cesta, aj také som už skúšala. A lepšie môžu byť, ak sa miesto mlieka dá sladká smotana.....