Domáce pečivo
Domáce pečivo

Pletenky tety Irky alebo „vypečené rožteky“ od Renátky

jankadomka - bez fotkyjankadomka, 19. januára 2022

Pri spomienke na vynikajúcu chuť pleteniek si vždy spomeniem na tetu Irku, sestru mojej prababky. Vždy keď k nám prišla, doniesla domáci chlebík, Zobraziť celý popisPri spomienke na vynikajúcu chuť pleteniek si vždy spomeniem na tetu Irku, sestru mojej prababky. Vždy keď k nám prišla, doniesla domáci chlebík, tieto pletenky alebo úžasné punčové rezy. Takže recept je už starý, ale naozaj veeeľmi starý. Nedávno som ho postúpila jednej fakt zlatej a obetavej osôbke – sestričke (zdravotnej) Renátke. A aké bolo moje prekvapenie, keď mi prišlo foto kráásne vypečených rožtekov. Ďakujem Renátka za dobrý tip.

90 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks (uvarený v šupke)
1 kg
1 a 1/2 PL
1 kocka (čerstvé)
1 PL
100 ml
1/3 bal. (alebo Hera príp. bravčová masť)
100 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si urobíme klasický kvások. Droždie zmiešame s 1 PL cukru, troškou múky a cca 1 dcl teplej vody. Zamiešame a dáme na teplé miesto podkysnúť.

  2. 2

    Múku, ošúpaný a nastrúhaný uvarený zemiak, soľ, kvások vymiešame na hustejšie cesto, ktoré sa lepí. Postupne pridávame rozpustenú Visu zmiešanú s olejom. Spracúvame na husté cesto, až kým nie je matné a nerobia sa v ňom bublinky. Tu nám robot veľmi uľahčí prácu. ?

  3. 3

    Dobre vypracované cesto posypeme troškou múky, prikryjeme utierkou alebo fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

  4. 4

    Asi po hodine začneme s cestom pracovať. Najprv ho ešte prepracujeme a môžeme začať robiť pletenky (alebo aj rožky). Ak je niekto perfekcionista, tak si cesto dopredu zváži a potom si ho rozdelí na presne rovnaké kúsky, aby boli všetky pletenky alebo rožky rovnaké. Na rožky cca 70 g a na pletenku cca asi 140 g – podľa veľkosti. Pletenku som spletala ako klasický cop. Poukladáme na suchý plech a necháme ešte 10 minút podkysnúť.

  5. 5

    Rúru vyhrejeme asi na 200 °C. Tesne pred vložením plechov do rúry pečivo potrieme vodou a posypeme hrubozrnnou soľou, sezamom alebo rascou. Ale nemusí sa. Výborné sú aj čisté. Pečieme v dobre vyhriatej rúre cca 15 minút. Podľa skúsenosti so svojou rúrou. Po vybratí pletenky prekryjeme vlhkou utierkou. A necháme vychladnúť. Chutia síce inak ako kupované, ale sú fakt dobré. A dajú sa aj zamraziť.

  6. 6

    Tak vám prajem, aby sa podarili a hlavne chutili.

Diskusia k receptu

haji
Recept s rodokmenem je vždy fajn. Pěkné rožky aj suroviny. S radostí bych ochutnala. Díky za sdílení.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia