Zapekané zemiaky
Zapekané zemiaky

Zabíjačkové zemiaky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 1. februára 2022
Zabíjačkové zemiaky (fotorecept)
Foto: kimlo

Keďže ešte nepominul čas zabíjačkových špecialít a mnohí z nás majú ešte aj dostatočné zásoby kvasenej kapusty v súdku, ponúkam Vám tento jednoduchý a Zobraziť celý popisKeďže ešte nepominul čas zabíjačkových špecialít a mnohí z nás majú ešte aj dostatočné zásoby kvasenej kapusty v súdku, ponúkam Vám tento jednoduchý a chutný recept. Miery a váhy zámerne neuvádzam, záleží na každom koľko má surovín a koľko chce porcií.
Zdroj: internet

30 minút
príprava
50-60 minút
na 200 °C

Suroviny

 (najlepšie varný typ A)
 (kvasená)
 (alebo zabíjačková kaša)




Postup

  1. 1

    Základom je dobrá jaternica alebo krvavnica z domácej zabíjačky alebo osvedčeného mäsiara. Zemiaky je najlepšie použiť varný typ A, nerozvaria sa.

    Zabíjačkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm. Povaríme ich v slanej vode s rascou asi 6 minút. Zlejeme a necháme vychladnúť.

    Zabíjačkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dno pekáča vymastíme masťou a poukladáme vrstvu zemiakov, ktoré okoreníme mletým korením. Na zemiaky poukladáme časti jaternice bez črievka, prípadne zabíjačkovú kašu.

    Zabíjačkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Položíme ďalšiu vrstvu zemiakov, ktorú tak isto okoreníme.

    Zabíjačkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokračujeme vrstvou kvasenej kapusty, ktorú predtým vyžmýkame. Ja som mal už hotovú udusenú moravskú kapustu z predchádzajúceho varenia, tak som ju použil. Posypeme sušenou cibuľou.

    Zabíjačkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zakončíme poslednou vrstvou zemiakov. V časti rozpustenej masti rozmiešame štipku mletej papriky a potrieme ňou vrchnú vrstvu zemiakov.

    Zabíjačkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme prikryté pri 200 °CC asi 40 minút, potom odokryté zapečieme do zlatista asi 10-15 minút.

    Zabíjačkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame s čalamádou.

    Zabíjačkové zemiaky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kimlo
@kuko95 (1.2.2022 11:18)
Do Hornej Stredy? Ja sa tam už dlho chystám... tieto som mal z Čachtíc od mäsiara.
boxik
Jediné slovo „mňam“. Konečne sa tu zasa sem tam niečo aj uvarí .Keď pre nič iné je to skvelá inšpirácia čo uvariť na skvelý obed.
evanaaa
No jasné! Chlapské recepty, na ktorých si pochutia aj ženy sem dáva väčšinou @kimlo , už len ten obrázok hovorí za všetko :) oplatí sa vyskúšať a ochutnať.
2x sracz a kimlo
olinecka
Wau tak toto je fantázia chuti chválim dobrotu. Dobré si navaril u mňa jednoznačne super.
2x sracz a kimlo
sracz
Budem sa síce opakovať, ale nedbám! Vážený @Kimlo "spolugazdiniak", ctený milý kamarát, dávno tvrdím, že my dvaja sme jedna krvná skupina (téééda aspoň čo sa surfovania po kuchyni týka) a na tom trvám. Domáce zabíjačky a následné tradičné vyrábanie špecialít, odjakživa, aspoň od mojeho pradeda, lebo viac dozadu informácie nemám, patrili v našom rode všetkým potomkom po meči. Aj Tvoje dnešné domáce majstrovské "dielo" nemá chybu. Rád by som si prisadol nie iba ako spolustolovník, ale aj ako "helfer" so svojou troškou do mlyna. Bolo by o čom špekulovať i degustovať. Generácia môjho otca, B. P. a staršie, obľubovali jaternice s krúpami_geršľami, no my smarkatí vyše 70_nici a nežnejšie polovičky s ryžou. Bóžičku, to je nostalgie a spomienok. Dalo by sa rozprávať hodiny, dni, ...! Maj krásne dni plné pohody a nech Ti to i naďalej šmačne varí!
1x kimlo
kukulienka71
Ani som nestrácala čas nejakým plánovaním:-) Ďakujem za skvelý tip na obed. Menšia porcia v pekáči, lebo bola aj pečená jaternica.


kimlo
@sracz (3.2.2022 01:04)
Ďakujem za odozvu Feri, v tomto zimnom období sú zabíjačkové špeciality ideálna dobrota na doplnenie energie a hrejivého tuku :-)
kimlo
@kukulienka71 (3.2.2022 13:25)
Ďakujem z pekné foto, ja som tiež zvlášť na pekáči upiekol žemľovú krvavnicu... verím že ste si dobre pochutili. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia