Citrónové tartaletky
Citrónové tartaletky

Citrónové tartaletky s lieskovcami v karamele

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 25. februára 2022
Citrónové tartaletky s lieskovcami v karamele
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
8
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

Tartaletky:
250 g
110 g
80 g
1 ks
2 ks
štipka
Citrónový krém:
100 ml
z 1 citróna
135 g
4 ks
80 g
Meringue:
4 ks
250 g
Cukrová vata:
Lieskovce v karamele:
150 g
100 g




Postup

  1. 1

    Tartaletky: Suché ingrediencie spolu premiešame, pridáme maslo a necháme aspoň 5 minút mixovať. Pridáme rozšľahané vajce so žĺtkami a vypracujeme kompaktné cesto. Cesto vyvaľkáme čo najtenšie a necháme v chladničke odpočívať aspoň hodinu. Potom podľa formičiek vykrojíme kolieska a pásiky a vystelieme nimi formičky na tartaletky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 10 minút.

  2. 2

    Citrónový krém (lemon curd): Všetky ingrediencie nad parou miešame až kým zmes nezačne hustnúť a ohrejeme na 80 stupňov. Prikryjeme fóliou a necháme v chladničke stuhnúť.

  3. 3

    Meringue: Bielky s cukrom vymiešame nad parou, kým zmes nedosiahne 70 stupňov. Potom z nich mixérom vyšľaháme tuhý sneh a miešame, kým zmes nevychladne. Dáme do cukrárenského vrecka.

  4. 4

    Cukrová vata: Vo výrobníku cukrovej vaty rozpustíme cukor s prírodným farbivom a na paličku namotáme cukrovú vatu.

  5. 5

    Lieskovce: V malom hrnci urobíme z cukru karamel. Lieskovce po jednom napichneme na špáradlo, namočíme do karamelu, držíme vo vzduchu a necháme stiecť.

  6. 6

    Upečené vychladnuté tartaletky naplníme citrónovým krémom, nastriekame naň meringue a opálime flambovaciou pištoľou (ak máme). Na to poukladáme karamelové lieskovce a na ne opatrne uložíme obláčik cukrovej vaty.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia