Pečené bravčové mäso
Pečené bravčové mäso

Trhané bravčové mäso

Varecha
piatková príloha denníka Pravda, 26. februára 2022
Trhané bravčové mäso
Foto: Shutterstock.com

Suroviny

1 kg
 (alebo olej)
Zmes na potretie:
3 PL
1 PL
1 PL
1/2 PL
1 PL
1 PL
Marináda:
50 ml
100 ml
1 PL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme zmes na potieranie mäsa. Zmiešame všetky prísady, ale môžeme pridať aj ďalšie podľa vlastnej chuti – napríklad čerstvo roztlačený cesnak, klinčeky, cibuľu, karí korenie a dokonca aj mletú kávu či espresso.

  2. 2

    Potom mäso potrieme horčicou alebo olejom a štedro naň rozotrieme zmes korenia, zabalíme do potravinovej fólie a necháme niekoľko hodín (alebo cez noc) v chladničke.

  3. 3

    Bezprostredne pred tepelnou úpravou mäso napicháme marinádou, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých prísad. Nie je to nevyhnutné, ale v pôvodnom americkom recepte sa to robí.

  4. 4

    Základom dobrého trhaného mäsa je, aby malo pri pečení v jadre teplotu 90 stupňov, preto je dobré mať teplomer na mäso. Rúru vyhrejeme na 130 stupňov a mäso dáme priamo na rošt, resp. mriežku. Podeň dáme plech na zachytávanie šťavy. Čas pečenia závisí od veľkosti mäsa. Je to asi 5 hodín a mäso by malo mať po nich v jadre spomínaných 90 stupňov. Potom rúru vypneme a necháme ho v nej odpočívať ďalších 60 minút. Počas pečenia môžeme mäso prikryť alobalom.

  5. 5

    Hotové mäso roztrháme pomocou vidličiek a zmiešame so získanou šťavou. Trhané mäso môžeme jesť s rôznymi prílohami, obľúbené je aj v žemli ako hamburger, kde sa dáva namiesto mletého mäsa.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia