Pečené buchty
Pečené buchty

Jemné buchty s čoko-slivkovým lekvárom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. marca 2022
Jemné buchty s čoko-slivkovým lekvárom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Kysnuté buchty patria medzi starú dobrú klasiku, ktorú každý pozná už z detstva. ? Ja sama ich pečiem doma hneď niekoľko, s rôznymi plnkami. Zobraziť celý popisKysnuté buchty patria medzi starú dobrú klasiku, ktorú každý pozná už z detstva. ? Ja sama ich pečiem doma hneď niekoľko, s rôznymi plnkami. Tieto buchty sú jedny z našich obľúbených.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2022/03/jemne-buchty-plnene-coko-slivkovym.html?m=1

10 ks
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
100 g
100 g
cca 3,5 dl
1/2 dl
1 PL
1 KL
21 g čerstvé
Plnka:
600 g
3 kopcovité PL
Na potretie:
1 ks
kúsok




Postup

  1. 1

    Múky, cukor a soľ premiešame najprv lyžicou. Následne pridáme smotanu, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne podľa toho ako múka pije. Vypracujeme si od polomäkkého trochu mäkšie cesto, ktoré sa už pomaly začína oddeľovať od misky? Nakoniec cesto pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka. Cesto zakryjeme a necháme cca 45-60 minút kysnúť. Čas kysnutia záleží aj od izbovej teploty.

    Jemné buchty s čoko-slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na plnku si pripravíme slivkový lekvár, ale môžete aj iný, celkom podľa vašej chuti. Ja mám domáci, robila ho moja mama? Aby sme lekváru dodali výnimočnú chuť, zmiešame ho s kakaom. Použite čím tmavšie kakao, aby bola chuť čím čokoládovejšia. Takto zmiešaný lekvár chutí naozaj fantasticky.

    Jemné buchty s čoko-slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto pokrájame na 10 rovnakých kúskov, ktoré znova vymiesime krátko do bochníčkov a necháme 20 minút podkysnúť.

    Jemné buchty s čoko-slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podkysnuté bochníčky rozváľkame a do stredu dáme bohato plnku. Následne uzatvoríme ako klasickú buchtu? Uzatvorené buchty ukladáme spojenou časťou nadol.

    Jemné buchty s čoko-slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Buchty poukladáme na plech s papierom a natrieme ich rozšlahaným vajcom. Napokon dáme buchty bez podkysnutia piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na 30 minút. Pre istotu si to treba ale sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak?

    Jemné buchty s čoko-slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Buchty hneď po upečení natrieme kúskom masla a necháme následne vychladnúť? Mne dve síce praskli, ale na chuti a kráse im to v žiadnom prípade neuberie?

    Jemné buchty s čoko-slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Buchty sú úžasné, mäkučké s ľahučkým cestom?? Som si istá, že vám budú chutiť a že skúšku určite neoľutujete?

    Jemné buchty s čoko-slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prajem dobrú chuť !

    Jemné buchty s čoko-slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Další krásný receptík, buchty jako malované! Vychytávky s kakaem v povidlech a pomazání máslem se mi hodně líbí. Krásná práce, skvělá chuť! Tuším to budou i moje oblíbené buchty. Díky za sdílení, milá Cesmínko!
cesminaz
@haji zlatá dakujem za milý komentík🙂 som rada že sa receptík páči! @mata3636 😅 no ano, nie sú malé. To sú ako píšeš, pravé " babičkovskej velkosti" a plné lekváru👍Ale priznám sa, že ja vždy takéto buchty a koláče robievam, vždy také väčšie. Zješ 2 a si plná😉 @frezia68 dakujem krásne za pochvalu a komentík🥰 @mamec aj moje deti majú prasknuté najradšej😅 Kakao zmiešané do lekváru poznám ešte z detstva. Mama ked robila kysnutý závin, tak vždy urobila aj lekvárovo-kakaový. Robievala 3 velké záviny na 1 plech, 2 boli vždy lekvárovo-kakaové a 1 iba lekvárový. Najprv sme vždy pojedli tie lekvárovo-kakaové a až ked iná možnosť nebola, tak aj ten čisto lekvárový😅😅 Takouto plnkou zvykla urobiť aj osie hniezda. Bola to vlastne naša obľúbená a najčastejšia plnka v detstve. Mama robila lekváre vždy sama, takže kupovať netrebalo, jedine pridať kakao k rôznym lekvárom🙂 @zolik 😅😅 veru máš pravdu, bez tej vymazanosti a práškového cukru na nose a lícach by buchty nechutili ako majú! Vdaka všetkým za nahliadnutie a prajem príjemný víkendový deň!
kitty24
Presne ako píše @frezia68 stačí pozrieť na foto a hneď viem kto napiekol . Krásne buchty, také robila moja stará mama plnené lekvárom alebo makom keď ešte vládala, teraz už má 92 rokov..a tak nám na jej buchty ostali len spomienky..nikto z nás ich nespraví také ako ona.
cesminaz
@kitty24 Dakujem za pochvalu, som rada že sa buchty páčia🙂 Každý z nás má svoj rukopis a to platí aj na tvoju starkú. Každý z nás má iný cit v rukách a preto je občas naozaj velmi ťažké upiecť/ uvariť jedlo tej istej chuti a výzoru len podla receptu, alebo rozprávania🙂 Jedine ak sa to človek učí priamo osobne od danej osoby, so všetkými radami a vychytávkami🥰 Pekný večer.
babkamt
Pri pohľade na krásne buchty som hneď vedela, že sú od teba. Všimla som si, že do cesta si nedala vajíčko. Vajce si použila len na potretie. V najbližšej dobe ich upečiem:-)
cesminaz
@olinecka dakujem za pochvalu a nahliadnutie🙂 @babkamt ano do tohto cesta vajíčko nejde. Cesto ako aj buchty celkovo sú výborné, verím že neolutuješ ak vyskúšaš🙂 Vdaka za komentík.
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Lahucke a velmi lahodne. Vynikajuce Nápad na plnou- kombinácia kakaa a slivkového lekváru . Velmi dobre. Dakujeme Ta recept.
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Velmi dobre buchty. Ta kombinácia kakaa so slivkovým džemom je vynikajúca .
@Cesminaz zaujímala by ma Tvoja mienka na použitý tuk - v tomto recepte používaš olej a v iných maslo. Aký rozdiel toto správy na upečené buchty? Do predu Dakujem za odpoved .
Olga




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia