Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Pomaly dusený hovädzí krk s blanšírovanou špargľou

Patrik Stupňan
šéfkuchár hotela Lesná v Starej Lesnej, 23. júna 2022
Pomaly dusený hovädzí krk s blanšírovanou špargľou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
5
porcií

Suroviny

800 g
300 g
250 g
1 kg
250 g
250 g
350 g
 (tymian, rozmarín atď., podľa chuti(
5 ks




Postup

  1. 1

    Krk očistíme, nakrájame na porcie, osolíme a okoreníme. Mäso s 200 g masla, s tymianom a s vývarom dáme do uzatvorenej nádoby dusiť do rúry pri nízkej teplote na niekoľko hodín (môžeme dať napríklad cez noc pri teplote 80 stupňov). Alebo ho pripravíme klasicky - dusíme na sporáku pri vyššej teplote, vtedy však nebude také krehké.

  2. 2

    Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Nakrájané uvaríme domäkka, potom scedíme a dáme do kuchynského robota. Pridáme 50 g masla, soľ, mlieko, nasekané bylinky, rozmixujeme a dochutíme podľa chuti.

  3. 3

    Špargľu nakrátko ponoríme do horúcej vody ochutenej citrónovou šťavou, vyberieme a vysušíme.

  4. 4

    Oddelíme žĺtky od bielkov (bielky odložíme na iné použitie). Žĺtky opatrne uvaríme pri nízkej teplote v malom množstve oleja, aby sa nerozpadli.

  5. 5

    Hotové mäso vyberieme a dáme prevariť do omáčky demi glace. Servírujeme so špargľou, zemiakmi, žĺtkom a s omáčkou demi glace.

Diskusia k receptu