Špenátové pečivo
Špenátové pečivo

Špenátovo-syrové poača (Poğaça) videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 5. júna 2022

Výborné turecké slané kysnuté pečivo, plnené sezónnym špenátom a syrom. Vhodné na raňajky, desiatu, na obed k polievke, alebo aj výlet či piknik🙂
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1

12 ks
porcií
25 minút
na 190 °C
Špenátovo-syrové poača (Poğaça) (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
600 g
1 dl
1 dl
1 ks
21 g
cca.2,5 dl
1 PL
1,5 KL
Plnka:
2 hrste (čerstvý)
200 g (kravský v slanom náleve)
Na potretie:
1 ks
Na posyp:
 (Nigella)




Postup

  1. 1

    Ako prvé pripravíme plnku, keďže použijeme čerstvý špenát a nie dusený. Špenátové listy trochu pokrájame, rozmrvíme k nemu syr a ešte osolíme. Soľ si dá každý podľa chuti. Celé dobre premiešame a dáme zatiaľ bokom, aby špenát zmenšil svoj objem kým cesto nakysne🙂

  2. 2

    Cesto: V miske premiešame najprv múku, soľ a cukor. Potom pridáme ostatné prísady a vypracujeme polomäkké, vláčne cesto, ktoré sa pekne oddeľuje od misky. Cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme cca 40 minút nakysnúť.

  3. 3

    Keď cesto nakyslo, vyvaľkáme ho na väčší kruh a pokrájame na 12 trojuholníkov. Na každé cesto dáme bohato špenát, ktorý nám už pekne zmenšil svoj objem 🙂 Cesto zľahka zakrútime do tvaru rohlíčka a poukladáme na plech s papierom. Natrieme vrch žĺtkom zmiešaným s troškou vody a posypeme černuškou /Nigellou. Pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 190 °C cca 25 minút.

  4. 4

    Poača sú úžasne chutné, mäkučké a ľahučké👍😊 Krásne lákavo voňajú už pri pečení! Výborné sú samotné, ale aj s polievkou na raňajky, obed či večeru. Hodia sa aj na desiatu, piknik či výlet. Prajem dobrú chuť!

    Špenátovo-syrové poača (Poğaça) (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

fiero
Spôsob ako Cesminaz pracuje s cestom je neskutočný. Bola som zvedavá či sa aj mne podarí toto turecké pečivo v rovnakej kvalite a musím povedať, že recept funguje. Použila som čerstvé droždie, aj keď som si pomohla vykysnutím cesta v pekárni na chlieb. Rožky chválili všetci susedia a boli naozaj vynikajúce. Konečne som objavila skvelé turecké a nielen turecké recepty a po úspechu týchto rožkov musím povedať, že Cesminaz je úplnou expertkou na kysnuté cesto. Dávam si záväzok urobiť každý týždeň aspoň jeden recept. Veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu.
homemade
Fantastické. Zavriem oči, zahryznem do rožka a som na pláži v Turecku. Musím ešte dokúpiť čiernu rascu, mala som len sezam, ale ukladám recept. Je to geniálne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia