Kokosový zákusok
Kokosový zákusok

Kokosové kocky so žĺtkovým krémom fotorecept

petullka - fotkapetullka, 17. júna 2022
Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept)
Foto: petullka

Koláč môjho detstva, pamätám si ho s pudingovým krémom. Recept nemám, tak som googlila a našla len jeden, a to s krémom vareným Zobraziť celý popisKoláč môjho detstva, pamätám si ho s pudingovým krémom. Recept nemám, tak som googlila a našla len jeden, a to s krémom vareným nad parou. Upiekla som, ale pre mňa bolo málo krému a veľa cukru, tak som si to upravila a zjednodušila postup prípravy krému. Je skvelý, ozaj sa topí na jazyku.

16
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
100 g
85 g
2 PL
Krém:
1 ks
3 ks
100 g
35 ml
250 g
Poleva:
150 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Žĺtky oddelíme od bielkov a odložíme bokom na krém.

    Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky šľaháme do polotuha a za stáleho miešania prisypávame po lyžiciach cukor, vyšľaháme tuhý sneh. Nakoniec už len varechou primiešame múku s kokosom.

    Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto dáme do formy 20x20 cm. Ja som ju vymastila kokosovým olejom a vysypala kokosom, postačí aj papier na pečenie.

    Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme na 180 stupňov cca 12 minút (do ružova). Cesto je po vybratí mäkké akoby nedopečené, ale keď vychladne, bude ideálne tuhé. Pozor, ak ho prepečiete, po vychladnutí stvrdne a je nepoužiteľné!

    Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na krém si uvaríme hustý sirup z vody a cukru. Varíme na miernom ohni 7-10 minút, odstavíme skôr než sa začne robiť karamel. Spočiatku budú bublinky veľké, neskôr budú už len malé a vtedy je hotový.

    Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Žĺtky s vajíčkom šľaháme do peny a tenkým prúdom po stene misy prilejeme horúci sirup. Šľaháme pár minút (kým žĺtky zhustnú) a do ešte teplej zmesi pridáme po kockách maslo. Maslo musí byť zmäknuté a krém musí byť teplejší ako maslo.

    Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Spočiatku bude krém redší ale mixovaním postupne zhustne do krásne hladkého krému. Ak sa náhodou zrazí (ešte sa mi nestalo ale vraj sa môže stať) treba dať misu s krémom nad paru (vodný kúpeľ), ohriať (vyrovná sa teplota surovín) a zase premixovať. Znie to zložito, ale je to jednoduché a rýchle. Je to vlastne krém šľahaný nad parou bez dlhého šľahania nad parou, horúci sirup pasterizuje žĺtky. Použila som domáce vajcia, preto je taký žltý. A kľudne tam môžete dať kúsok vanilkovej pasty ak chcete.

    Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krém nanesieme na vychladnuté cesto a dáme do chladničky na 1 hodinu. Ak sme použili papier na pečenie, nezabudneme ho odstrániť.

    Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Čokoládu s olejom roztopíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke a rovnomerne nalejeme na krém.

    Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz je správny čas na zdobenie, ale dobre vyzerá aj bez zdobenia a verte mi, že sa zje tak rýchlo, že sa ho zdobiť ani neoplatí. Ja som ho piekla v sobotu no a v pondelok ďalšiu dávku :) Vyberieme z formy a nakrájame horúcim nožom. U nás doma najviac chutil taký roztopený, izbovej teploty.

    Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A ešte jeden tip na záver… ak chcete čokoládový krém, pridajte do základného krému roztopenú horkú čokoládu + lyžicu kakaa. Tento krém používam aj na špice či opitého Izidora 😉

    Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, detailní postup i s dobrými radami, včetně bonusových. Krásné, chutné foto. Krém jsem tímto způsobem ještě nikdy nedělala, ale tu je tak pěkně popsaný, že bych i odvahu dostala. Krásná práce, jsi šikulka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia