tekvicový prívarok
tekvicový prívarok

Nadstavený tekvicový prívarok

kvakac - fotkakvakac, 14. júna 2022
Nadstavený tekvicový prívarok
Foto: kvakac

Zo samotnej tekvice je prívarok nevýraznej chute, tak sme si ho vylepšili. Takto upravený je omnoho chutnejší.

6
porcií
10 minút
príprava
85 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks stredne veľká
1 ks stredne veľký
4 ks
3 ks
1 ks (biela časť)
5 strúčikov
1/2 KL
1 a 1/2 PL
500 ml
250 ml
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Tekvicu obielime a nastrúhame na veľkých okách. Kaleráb a zemiaky očistíme a strúhame na malých okách.

  2. 2

    Na oleji osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu s pórom do bledo hneda. Pred koncom smaženia tam dáme strúhaný cesnak. Necháme ho prevoňať. Na to pridáme pripravenú tekvicu, kaleráb a zemiaky. Chvíľu podusíme a zalejeme vodou po vrch surovín a necháme pomaly variť. Pridáme korenie, soľ a kožu zo slaniny. Zhruba po 10 minútovom varení pridáme ocot a cukor. Uvaríme do mäkká. Kožu zo slaniny potom vyberieme.

  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme zátrepku z múky, mlieka a smotany. Do zátrepky pridáme za naberačku horúcej tekvice, spolu to zmiešame a vlejeme do hrnca. Povaríme asi 15 minút. Na záver pridáme na drobno pokrájaný kôpor. Premiešame a odstavíme hrniec zo sporáku.

  4. 4

    Do tohto prívarku si môžete dať volské oko, alebo bravčový perkelt, ako u nás a chlieb k tomu. Je to jednoduché a veľmi dobré jedlo.

    Nadstavený tekvicový prívarok - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, toto není špatný nápad, sfúzovat tekvicu s kalerábom. Jen sehnat tú bielu tekvicu. Neva, trocha improvizace neuškodí. Mně by moc chutnalo, to už víš, jsem prívarková.
kvakac
Vďaka za koment. Tu tekvicu majú vo viacerých hypermarketoch. Nám toto spojenie chutí. Je to taká výraznejšia zeleninová chuť.
evanaaa
My sme tekvicu dojedli pred pár dňami a jedli sme ju tri dni :) K tomu tiež hovädzie na šťave. Ale bola len jednoducho robená, samotná tekvica, žiadne fúzie, len fúzy z tekvice :) Samozrejme, na koniec kôpor a k tomu chlieb. Ale zaujal ma aj tvoj spôsob prípravy......iste chutný.
mijaita
Zkusim, vsechnu zeleninu mam rada. Bila nebude, ale neva, chut je obdobna. Vidim prilohu z vareneho hoveziho. Uz brzo!!
kimlo
Prívarky má veľmi rád, už mám neJaké na pláne, ale tento určite zaradím do poradovníka. Skvele si navaril. 👍
kvakac
@evanaaa (14.6.2022 18:16)

Vďaka za koment. Skús vyskúšať možno že tomu prídeš na chuť. Rozmýšľam tekvica nemá fúzy iba kukurica, ale dnešnej dobe je všetko možne.
kvakac
@mijaita (14.6.2022 18:41)

Vďaka za koment. Budem rád ak skúsiš a bude chuťiť ako nám. Aj hovädzie je k tomu fajn.
chemik
Neberte to jako kritiku, ale pokud se tekvice neokyselí před prvním přídavkem soli, obvykle se rozpadne na kaši. Pokud používám nakládaný kopr v octě, dávám jej proto hned na začátku, jinak preferuji kyselinu askorbovou( vitamin C v prášku) nebo rýžový ocet, které chuť méně ovlivňují než ocet obyčejný.
kvakac
@chemik (15.6.2022 12:30)

Vďaka za pripomienku ten ocot som tam zabudol napísať . Asi starnem taký dôležitý údaj zabudnem dať - moja vina - moja preveľká vina. Idem to opraviť vďaka za upozornenie.
chemik
@haji (14.6.2022 12:05)

Nostalgicky se přidávám ke stesku po bílé tekvici. V Praze ji nikdo neprodává ani na trzích, protože dle pěstitelů není poptávka, když obchodníci nabízejí jen cukety, hokkaida a jednorázově žlutomasé dýně. Po pořádném prívarku připraveném z bělomasé dýně jako zadělávané zelí s koprem k dočervena a křupava upečenému bůčku se mi stýská už několik let. Ach, jó...
evanaaa
@kvakac , aj som sa zasmiala, ja som mala na mysli tú tekvicu, strúhanú na očkách, lebo iný struhák nemám, a sú to také dlhé slíže potom, preto som napísala, že fúzy.....ale neber to doslova:) Inak, divím sa, že v Čechách, ako píšu naši českí priatelia, nie je dostať biela, klasická tekvica. Z inej by som prívarok ani neskúšala.....ešteže u nás je vždy.
1x kvakac
mijaita
@evanaaa (15.6.2022 20:34) Bilou znam jen diky jinym zemim. Je vyborna. V trznici nekdy zlutou, take mi chutna moc. Nebo od kamaradky ze zahradky. Co nadelam, aspon ze je ta zelena. Privarok znam roky od jedne Slov, kulila jsem na nej oci. A pak az tady. Ale priznam se, radsi nez kysely s koprem mam jen taky sul a maslo. Rada delam kedlubnovy, ten jim samotny :) nebo varene maso k nemu. Tenhle dozajista uvarim at s bilou, nebo jen zelenou cukinou.

1x kvakac
haji
@mijaita (16.6.2022 00:09)
A to se budeš divit. Můj přítel ze Slovenska kulil oči na mé cuketové prívarky a ať jen na slano či sladkokyslo, miloval je a nemohl se dojest. Stejně tak kalerábový prívarok ho dostal.
K otázce, zda poznám na talíři rozdíl mezi klasickou starodávnou bílou dýní a cuketou či podobnou její varietou - poznám. Struktura na skusu i plnější chuť staré bílé dýně je nezapomenutelná. No, nechci se kasat, ale troufám si na to i se zavázanýma očima. Haha
1x kvakac
chemik
@mijaita (15.6.2022 17:50)

Naprosto souhlasím s haji, rozdíl v konzistenci i chuti je výrazný. Zelená cukina nebo cuketa má podstatně větší obsah vody resp. nižší "obsah sušiny", tenkostěnné buňky, které teplem a osolením snadno praskají, kdežto bělomasá tekvice je pevná a lze z ní připravit prívarok podobný kedlubnovému zelí. Chuť je ovšem nenapodobitelná a zcela odlišná od aromatických žlutomasých nebo oranžových dýní. Podobný problém je u kvaky - česky tuřínu. Existuje kvaka anglického typu s bílou dužinou podobná i chutí spíše vodnici a kvaka německá s nažloutlou pevnou dužinou vhodnou i na chipsy a hlavně pro přípravu pravého německého eintopfu. Ten je srovnatelný s borščem bez červené řepy, ale bez okyselení octem.
1x kvakac
mijaita
@haji (16.6.2022 23:13)

Jo, uz to vim, patrala jsem. Nicmene, mozna ho pouziju. Nic tim nezkazim :-) Dobre rano z Prahy!
2x haji a kvakac
kvakac
Tu je biela tekvica. Neviem je to bežná tekvica, pestujú to ľudia bežne na záhradách. Dostať ju teraz u nás aj Kauflande. Na záhradách je neskôr.


haji
@kvakac (17.6.2022 19:44)
Přesně, ale u nás se zpravidla plazí při zemi, tobě roste na stromě! haha Asi jí po večerech hraješ na housle, ne?!
1x kvakac
mijaita
@kvakac (17.6.2022 19:44) Tak tu dneska mel jeden trhovec :-) Za 50,- jsem ji fakt nechtela. Ja se dockam :-)

1x kvakac
kvakac
@haji (17.6.2022 20:32)

Veď aj tu sa plazí po zemi. No táto išla na vysokú. Keď sa natiahne na plot, alebo na strom je potom čistejšia a človek sa nemusí potom pre ňu toľko zohnúť. Je to lenivosť há- há.
2x haji a sracz
kvakac
@mijaita (17.6.2022 20:36)

Je to bežná tekvica. Má nevýraznú chuť a preto ju zvýrazňujeme s inou zeleninou. Nám to veľmi chutí.
mijaita
@kvakace tak jsem vařila. Zluta, zelena, kedluben, brambora atd..... Na másle. Asi nechala hustší, místo octa za mě, krome tlačenky a buřtu, davám zakysanou smetanu nebo citron. Takze jsem dala zakysanou a kopr. Jen do poloviny množství. Nahoru kousky kuřete rest s porkem jeste, dochuceny. Ano, bylo to dobré, vsechno jsem s chutí snědla, ale druhá polovina jen se sladkou smetanou mi chutná víc. Závěr, budu to vařit, nastavovat cuketu, ale na kyselo asi ne. A rozhodně bez mouky, bez zátrepky.
Tvuj recept se mi libi, dalsi inspirace, díky!!


1x kvakac
kvakac
@mijaita (20.6.2022 14:44)

Som rád že si skúsila a si si poradila. Ja to tvrdím stále každý si jedlo prispôsobí podľa svojej chute, lebo vie čo mu chutí viac. Dôležitá je inšpirácia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia