Rascový zemiakový chlebík z dvojnulky fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. júna 2022
Rascový zemiakový chlebík  z dvojnulky (fotorecept)
Foto: sracz

Chlebíku som odjakživa preukazoval náležitú úctu. Od skorého detstva nás k nej viedla naša úžasná babička lady Ann. Až do marca r. 1959 Zobraziť celý popisChlebíku som odjakživa preukazoval náležitú úctu. Od skorého detstva nás k nej viedla naša úžasná babička lady Ann. Až do marca r. 1959 ho namiesila vo veľkom „vajndlingu“ a ja už ako päťročný „smarkatý kotňak“ som ho z Barčianskej ťahal na „talige“ z detského kočíka, v zime na saniach, zababušený do babkinej „hune“, cez Skladnú, až ku dnešnej Astórii. Naproti nej bola stará pekáreň, v ktorej ho upiekol strýko Berco, excelentný to majster pekár. Peceň, na šírku stola, postačil na celý týždeň.

10-12
porcií
120 minút
príprava
55-60 minút
na 230 °C

Suroviny

1 000 g (talianska 00)
20 g (Sunar)
2 PL
2 PL
2 PL
2 PL
2 PL
2 PL
200 g (uvarený v šupke)
250 ml vlažná
Kvások:
250 ml vlažné
1 KL
30 g čerstvé
Na podsypávanie:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Ten, kto pečie chlieb často, či pravidelne, mi dá určite za pravdu, že to až tak veľké umenie nie je. Každý „gazdiniak“, dobrovoľník, alebo z povinnosti si pečenie dobrého domáceho chlebíka rýchlo osvojí a do prípadných „fígľov a fínt“ pride, ako malý bes do brechania. Na obr. je už vstupná zostava s preosiatou prevzdušnenou múkou (dostal som kúpiť výbornú taliansku) spoločne so soľou, detským sušeným mliekom, celou rascou a ostatnými semienkami, na jemno postrúhaným zemiakom (uvareným večer v šupke), vykysnutým kváskom (250 ml vlažného mlieka, KL cukru krupica a polovičnou kockou čerstvého doždia; po necelej ¼ hodinke pekne narastie) a s 250 ml hrnčekom vlažnej vody

    Rascový zemiakový chlebík  z dvojnulky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v „kyske“ som múku so semienkami „stierkou“ premiešal, vložil postrúhaný zemiak,

    Rascový zemiakový chlebík  z dvojnulky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zalial kváskom, slnečnicovým olejom a octom.

    Rascový zemiakový chlebík  z dvojnulky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som rukou poctivo vymiesil (podľa situácie dolieval vlažnú vodu) na cesto, odlepujúce sa od stien misy aj od mojej ruky. Kto si na ručnú prácu netrúfa, použije kuchynský robot s hákom a keď sa mu na ňou vytvorí kompaktná guľa cesta, kedy z neho už neostalo nič na stenách zmiešovacej nádoby, má vymiesené. Teraz už stačí cesto vytvarovať, označiť krížikom (môj dávny zvyk, používaný aj na pamiatku mojej Babičky), jemne pomúčiť, dôkladne „zadeklovať“ vekom „kysky“.

    Rascový zemiakový chlebík  z dvojnulky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Asi po hodine, kedy veko samostatne uvoľnilo a odskočilo od nádoby,som cesto vyklopil na pomúčenú tablu, jemne tri-štyri razy prehnietol, vytvaroval do „obálky“.

    Rascový zemiakový chlebík  z dvojnulky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vymodeloval som bochník a nechal ho voľne na kuchnskom pulte „Kristove roky“, t. j. 33 minút odpočinúť, uložený na poskladanom „pečpapieri“ vo veľkosti hrnca

    Rascový zemiakový chlebík  z dvojnulky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    kedy sa mi rúra a v nej liatinový hrniec s vekom, vyhriali na 230 °C, teraz som doň bochník rýchlo ale opatrne, aj s papierom na pečenie preložil, ponarezoval novou žiletkou, prikryl vekom a vložil na 33 minút do rúry.

    Rascový zemiakový chlebík  z dvojnulky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom veko sňal a odkrytý chlebík asi 24 minút dopiekol, až získal

    Rascový zemiakový chlebík  z dvojnulky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takúto peknú farbu. Postriekal som ho studenou vodou a nechal vychladnúť na mriežke. V spomienkach som sa vrátil o 55 rokov späť, kedy som do domu na Barčianskej 32, s pocitom zodpovedného živiteľa, hrdo na vozíku či saniach od Malého kostola po Skladnej a okolo krčmy „U smarkatého“ ťahal veľké „koleso“ upečeného chleba.

    Rascový zemiakový chlebík  z dvojnulky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keďže sa mi chlebík naozaj vydaril, tak som, za dôkladné „drukerovanie“, svoju lepšiu ½ odmenil „bukétom“ voňavých karafiátov.

    Rascový zemiakový chlebík  z dvojnulky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

terinka55
Tvoj chlebík vyzerá “prenáramne”. Vďaka zaň, aj za krásne, hrejivé, sprievodné slovo. Od určitého veku ako radi a s láskou spomíname… Na tie časy, dávno už “zašlé, žijúce v našich ❤️. Ďakujem!
haji
Povedený chlebík, klobouk dolů! Dělané a pečené s láskou, to se pozná.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia