Rebarborový koláč
Rebarborový koláč

Rebarborovo-jahodový koláč bez lepku

novalim - fotkanovalim, 19. júna 2022. Komerčný recept.
Rebarborovo-jahodový koláč bez lepku
Foto: novalim

Používa sa ako ovocie - ale predsa je to zelenina. Rebarbora je práve v sezóne a preto aj my sme si z nej upiekli Zobraziť celý popisPoužíva sa ako ovocie - ale predsa je to zelenina. Rebarbora je práve v sezóne a preto aj my sme si z nej upiekli šťavnatý koláč bez lepku. Kyselkavá chuť rebarbory v kombinácii s jahodami koláč osvieži, cmar mu dodá vláčnosť a mandle zas výživnosť. Neváhajte a oslaďte si deň týmto letným voňavým koláčikom.
Zdroj: www.novalim.sk

12
porcií
90 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g ( očistená a nakrájaná na 2 cm kocky)
250 g čerstvé
150 g
150 g zmäknuté
2 PL
2 ks
200 g
100 g (alebo mleté mandle)
1 ČL
180 ml
Na posýpku:
3 PL
4 PL mleté
50 g
1/2 ČL
40 g studené
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Očistenú a nakrájanú rebarboru s jahodami premiešame s 2 lyžicami odváženého množstva krupicového cukru. V inej väčšej mise vyšľaháme do krémova maslo, vanilkový cukor a zvyšok krupicového cukru. Po jednom pridávame vajcia a šľaháme do nadýchanej peny. Bezlepkovú múku, ktorú sme si premiešali s mandľovou a s kypriacim práškom, striedavo s cmarom pridávame po troškách do vaječnej zmesi a gumenou varechou dobre zapracujeme.

  2. 2

    Asi štvrtinu zmesi rebarbory a jahôd jemne primiešame do cesta. Cesto potom vylejeme do zľahka vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy s priemerom 20-25 cm. Uhladíme stierkou a na vrch poukladáme zvyšnú zmes rebarbory a jahôd.

  3. 3

    Na posýpku nasypeme do misky múku, mleté mandle, škoricu a hnedý cukor. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a medzi prstami spracujeme na mrveničku. Nasypeme na vrch koláča a nakoniec rovnomerne posypeme aj mandľovými lupienkami.

  4. 4

    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C ( v teplovzdušnej rúre stačí 160 °C) približne 50-60 minút. Koláč je hotový, keď zapichnutá špajla vyjde z neho suchá. Ak by koláč počas pečenia rýchlo tmavol, môžeme ho prikryť alobalom. Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť vo forme a až potom nakrájame. Dobre chutí aj s troškou kyslej smotany.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia