Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkovo-orechový koláč videorecept

laylastastykitchen - fotkalaylastastykitchen, 22. septembra 2022
30 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
200 ml vlažné
200 g
100 g
1 PL
10 g
2 ks
1/2 ČL
10 g
Plnka:
500 g nastrúhané
120 g
80 g
10 g
Na potretie:
1 ks
Na posypanie dosky:
Na posypanie koláča:




Postup

  1. 1

    Do misky som preosiala múku. Pridala som soľ, sušené droždie a premiešala.

  2. 2

    Zvlášť som zmiešala vlažné mlieko s roztopeným maslom, ku ktorým som ešte pridala kryštálový a vanilkový cukor a vajcia.

  3. 3

    K múke som pridala jogurt. Trochu som premiešala a začala som postupne prilievať mokré suroviny. Vypracovala som cesto, ktoré som nechala hodinu a pol kysnúť na teplom mieste.

  4. 4

    Pripravila som si plnku. Nastrúhala som jablká. K nim som pridala kryštálový a vanilkový cukor a mleté orechy.

  5. 5

    Vykysnuté cesto som preložila na dosku posypanú kukuričným škrobom. Vyvaľkala som a začala som prekladať. Z hora k stredu, z dola k stredu a potom ešte aj z bokov. Viac detailov nájdete vo videu. Po preložení som cesto nechala 15 minút oddychovať.

  6. 6

    Cesto som vyvaľkala. Do stredu som naniesla plnku a boky som si narezala, aby som spravila pekný vzor. Začala som zapletať koláč.

  7. 7

    Zapletený koláč som preložila na plech s papierom na pečenie. Pred pečením som potrela žĺtkom. Piekla som vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 30 minút. Po upečení a vychladnutí som posypala práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

haji
Recept se mi moc líbí, s těstem se pracuje pěkně. Líbí se mi stromečkový úplet - ten miluju. Dělám tak štrúdlík z listového těsta. Tvůj recept - těsto - je o několik levelů výš. Krásná práce. Díky za sdílení!
pivonka
Vyzerá nádherne! A už viem, ako si to plietla, lebo ja mávam na konci zbytočne veľa cesta. Budem už vaľkať len na kruh. Chuť istí súzvuk jabĺk a orechov, tých ke tam požehnane! Super recept.
laylastastykitchen
@pivonka (24.9.2022 14:41)

Dakujem pekne :-) tie boky son orezavala a naplnil jablkovou plnkou. No tie kraje som potom znova zmiesila, vyvalkala a naplnila som nutelou. To bolo na zelanie mojej dcery. Ona chcela nutelove. Tak to este bola k tomu taky maly kolačik :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia