Cesnaková pasta
Cesnaková pasta

Cesnaková pasta s tukom fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 31. januára 2023
Cesnaková pasta s tukom (fotorecept)
Foto: kimlo

Na jeseň som kúpil od známeho domáci cesnak. Mal som ho uskladnený v plátennom vrecku v špajze, v tme. Nedávno som si všimol, Zobraziť celý popisNa jeseň som kúpil od známeho domáci cesnak. Mal som ho uskladnený v plátennom vrecku v špajze, v tme. Nedávno som si všimol, že začína vyháňať klíčky, tak som rozmýšľal, ako ho čo najskôr spotrebovať. Našiel som jednoduchý recept, určite ho mnohí z vás aj poznajú, preto by som rád vedel, ako aj vy skladujete cesnak, aby vydržal čo najdlhšie, budem rád ak mi to napíšete do komentárov.
Zdroj: internet

Suroviny

500 g
50 g
150 g




Postup

  1. 1

    Cesnak očistíme, pomelieme a zmiešame so soľou. Zakryté necháme v chladne asi 1 hodinu odstáť.

    Cesnaková pasta s tukom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Masť rozpustíme, aby bola tekutá, ale nie veľmi teplá.

    Cesnaková pasta s tukom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dobre premiešame s pomletým cesnakom a naplníme do pohárov alebo alebo uzatvárateľných plastových krabičiek. Odložíme do chladničky.

    Cesnaková pasta s tukom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Používame v kuchyni všade tam, kde potrebujeme cesnak, na hrianky, langoše alebo posúchy. Pozor však pri solení, pasta je slaná.

    Cesnaková pasta s tukom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kuko95
Dobre si to spotreboval ...ja si vždy kúpim na trhu toľko koľko viem že miniem ale pár krát sa mi stalo že ostal začal klíčit tak som ho očistil orezal a dal zmraziť ...bez problémov vydržal dlho :)
dvorka
Takto spracovaný cesnak vyzerá byť fajn. Ja som robievala z cesnaku zo záhradky pastu so soľou, bez masti. Vydržala mi toľko, koľko som jej mala ☺. No minulý rok som na záhradu čas nemala a tak som si cesnak kúpila. Spravila som si cesnakovú pastu ako po minulé roky a ona, potvora, za chvíľu zozelenela. Vraj sa to stáva s kupovaným cesnakom. Na chuti necítiť že by pasta nebola dobrá, ale na pohľad . . . Schválne som sa na ňu išla pozrieť, mám jej už len trošku, aj som na ňu zabudla, a ona má teraz farbu normálnu, hnedú.
mamka4
Robievala som takto roky, s bravčovou masťou, aj keď v pôvodnom recepte bol stužený tuk. Teraz robím tak, že strúčiky rozoberiem, vyberiem klíčok a dám do malých dozičiek zmraziť. Raz som zopár hlaviek urobila pokusne tak, že som celé hlavičky dala do veľkej fľašky a presypala soľou. Cesnak neklíčil, ale vlhla šupka.
kvakac
To je dobrý nápad aj ja mávam s cesnakom dilemu, ako ho udržať. Som zvedavý čo ešte niektorý poradia.
1x kimlo
kimlo
@dvorka (31.1.2023 14:19)
Ja som kdesi čítal že v takomto štádiu spracovania cesnaku treba z každého strúčika vybrať zvnútra ten maličký zelený klíček, to som aj spravil a cesnak je zatiaľ pekný žltý. A vraj tú zelenú farbu môže spôsobiť aj oxidácia, takže teraz keď je to v tuku tak má menší prístup vzduchu…
kimlo
@mamka4 (31.1.2023 14:20)
Ďakujem za koment, tiež som rozmýšľal nad zmrazením, ale v takejto forme pasty sa s tým lepšie manipuluje, už ho netreba pretláčať ani strúhať.
kimlo
@kvakac (31.1.2023 16:09)
Veď to, najprv som chcel založiť diskusiu na tuto tému ale nakoniec ma napadlo nafotiť to a dať ako recept, možno sa niekto bude inšpirovať.
1x kvakac
boxik
Ja si cesnak ,jesenný paličák, pestujem sám .Je neporovnateľný s hocijakým z obchodu ,ale jeho použitie končí vo februári prípadne tak do polovice marca a vždy mi časť zostane a znehodnotí sa. Skúšal som niekedy len ho zomlieť zo soľou ,ale to ma nezaujalo.Táto pasta s masťou sa mi páči pretože väčšina použitia je s masťou takže, keďže za chvíľu je doba keď je dobré zo zvyškom niečo urobiť, vyskúšam .
farbuska
Keďže nemám záhradu, cesnak nakupujem priebežne podľa potreby, vždy len niekoľko hlavičiek. Okrem toho však nakupujem aj cesnakovú pastu v indickom obchode a tá je spracovaná veľmi podobne, ako v tvojom recepte: pomletý cesnak (75%), soľ (1%) a olej z ryžových otrúb (14%). S pastou sa dobre pracuje, ale používam ju len na varené jedlá (moje vlastné rozhodnutie, nikde to tam nie je uvedené), na hrianky, lángoše, šalátové zálievky, apod. používam len čerstvý cesnak.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia