Mangold zapečený so syrom fotorecept

amelie - fotkaamelie, 15. septembra 2010
Mangold zapečený so syrom (fotorecept)
Foto: amelie

Neexistuje zelenina, ktoru by som nemala rada. A tak som na trhu neodolala ani nadhernym krehkym listom mangoldu.

Suroviny

1000 g
50 g
80 g
1 ks
2 strúčiky
3 pl
2 pl
3 ks
4 ks




Postup

  1. 1

    Mangold je lahodna listova zelenina pribuzna so spenatom.

    Mangold zapečený so syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Aj jeho pouzitie je podobne. Ma velke listy a hrube stonky a zuzitkuje sa vsetko. Stonky mangoldu treba osupat ako rebarboru, pokrajat a pred dalsim spracovanim varit asi 15 minut v osolenej vode.

    Mangold zapečený so syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Listy staci podusit na panvici na troske masla alebo olivoveho oleja, kym sa nezredukuje voda, ktoru obsahuju, potom pokrajat a pouzit na salat, na kolac, ako prilohu k masu. Stonky som pouzila ako prilohu a z listov som sa rozhodla urobit samostatne jedlo: misticky mangoldu zapeceneho so syrom.

    Mangold zapečený so syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na masle spenime nadrobno pokrajanu cibulu a cesnak. Pridame uz predtym "odvodnene" a pokrajane listy mangoldu.

    Mangold zapečený so syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V mise rozslahame vajcia a pridame k nim pokrajany syr comte a rozdrobeny roquefort.

    Mangold zapečený so syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Spolu so smotanou ich vlejeme do panvice k mangoldu a za staleho miesania kratko podusime, aby sa suroviny prepojili, ale aby zmes velmi nezhustla. Ochutime troskou cerstvo namleteho cierneho korenia. Solit netreba, syry su dostatocne slane.

    Mangold zapečený so syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mangoldovu zmes rozdelime do styroch malych zapekacich misiek. Kazdu misticku ozdobime , a vlastne tym aj ochutime, susenou paradajkou nalozenou v olivovom oleji. Misticky vlozime do pekaca s vodou (bain-marie) a dame na 15 minut zapiect do rury predhriatej na 170 stupnov. Servirujeme horuce v zapekacich miskach.

    Mangold zapečený so syrom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evas13
Vyzerá to fantasticky, len kam ísť na mangold :)
evusik
veru priznávam, že mangold som ešte v živote nejedla, škoda lebo recept vyzerá lákavo.... dostať mangold aj u nás? alebo sa to dá dopestovať?
amelie
dievcence, mangold si mozete vypestovat, ak mate zahradku, daju sa kupit semena. neviem, ci ho dostat aj v obchodoch, nebola som doma od velkej noci, ale mozno v metre by ho mohli mat.
2010
obzeral som to vela krat v samoske ale sa priznam este som to nejedol mozno preto ze mi to daako pripomina z destva listy burgine.
Pekny recept odlozim a vyskusam.

babi
Mangold poznám aj som ho pestovala . Dá sa spracovať ako špenát, ale toto je pekný recept, len prosím ťa napíš aký je to syr comte.
alexdidi
Pekný recept, ktorý aj vyskúšam, ale so špenátom, pretože mangold asi nezoženiem...ja som ho však niekedy pestovala(teraz už mám len okrasnú záhradu) a naozaj má veľmi podobnú chuť ako špenát, takže určite to bude tiež fajn...
enerrgizer
super...keď nebude mangold, možno by sa dalo takto zapiecť aj niečo iné...
wevewe
naaadhera. nebezpecne pozerat na taketo veci neskoro v noci ;-)
amelie
comte je syr z kravskeho mlieka z pohoria jura vo franche-comte. ale mozete pouzit aj gruyere alebo slabo vyudeny ostiepok.
lucylee
krásne a zaujímavé ako vždy, mangold som ešte nejedla, ale vyskúšam. ak zoženiem:-)